Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
107807741_277186463494897_6568134527961364735_n

(от лекция на Свами Тиртха, 05.09.2015 сутрин, София)
 
Има толкова много причини защо Бог Шри Кришна е дошъл и се е присъединил към човечеството на тази планета Земя. Една очевидна, лесно разпознаваема причина била, че на Земята имало проблеми. Но това е едва второстепенно, защото в материалния свят винаги има проблеми, това не е нещо специално. Понякога са повече, понякога по-малко, но основно такава е природата на илюзията – винаги да създава проблеми. Съгласни ли сте? Илюзията винаги носи притеснения. Така че нямало нищо специално, та Кришна да дойде. Но каква била скритата причина за идването Му на тази планета? Той би могъл да избере да посети коя да е планета, нали? Съществуват безброй много планети. Преди всичко, съществува Неговата собствена планета, която е много приятно място. Има и множество други духовни планети, също много приятни места. А има и безчет планети в материалната сфера – те не са толкова приятни, но все пак може би са по-добри от планетата Земя, при това затънала в проблеми. Въпреки всичко, Той дошъл именно тук. Защо?
Павитра: Защото някой е дошъл преди Него.
Свами Тиртха: Да, всъщност и аз исках да предложа това като решение за тази загадка – понеже е имало такива, които се молели за Неговото пришествие. Всичките Му близки вече били дошли на тази планета Земя. А Кришна не може да живее без Своите предани. Точно както преданите не могат да живеят без своя Кришна. Те си принадлежат един на друг много силно, това е много здрава връзка. Независимо от проблемите наоколо, независимо от влиянието на илюзията, Кришна идва като източник на върховната светлина. Като слънцето – кришна сурия-сама[1] , Той е като слънцето. Носи надежда, духовно присъствие. Надеждата, че има нещо отвъд справедливостта. И че Той ще сподели Своята висша природа с нас, която на първи план е милостива, а на втори, по-дълбок – блажена. Ананда-мая, Кришна е ананда-мая – Той се състои от щастие. Затова когато идва на дадено място, Той го променя изцяло. Дори това място да се намира в сферата на илюзията, то ще се превърне в рай. Може мястото, което Бог посещава, да изглежда като част от материалната сфера, но то всъщност се превръща в духовно царство. Или може да си мислим, че то е място обременено от тежки проблеми, но не щеш ли, Неговата ананда-мая природа прониква и надмогва всички препятствия и трудности. 
Моля ви, посочете някое случайно място в тази вселена. 
Отговор: Този ашрам. 
Свами Тиртха: Добре; но локализирайте го по-прецизно. 
Отговор: Нашето сърце.
Свами Тиртха: О, благодаря ви! Що за място е то? Подвластно на конфликти и заблуди? Частичка от материалната природа? Адска планета – или какво? Каквото и да е, ако по някакъв начин лъчът на Кришна проблесне там, тази божествена трансформация ще се случи. Просто се замислете как е било преди и как е сега. Има ли някаква малка промяна? Голяма промяна! Значи където и да дойде Кришна със Своя антураж, ще се случи голяма промяна. 
Ние възпоменаваме Неговото идване не само общо, като исторически факт, но като духовно присъствие или духовна реалност. Най-добрият начин да превърнете сърцето си в най-прекрасното място на вселената е да повтаряте светите имена в настроение на посветеност.
 
1. „Чайтаня Чаритамрита”, Мадхя 22.31

 Leave a Reply