Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2017 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

И така, Рама и армията Му успели да прекосят към Шри Ланка, да освободят Сита и Те отново били заедно. Но какво е значението на тази история? В този случай Сита Деви олицетворява красотата и любовта. Както се съгласихме, когато дамите погледнат в огледалото, те виждат красота. А в тази история Рама е интелектът. И ако интелектът и чувствата са разделени, това е огромна трагедия. Това са 2/3 от историята на „Рамаяна” – интелектът и чувствата са разделени. Но когато те отново се съберат, настава пълно щастие.

Може ли да ви предложа нещо? Благодаря! Да поговорим малко за ядрена физика. Сигурен съм, че сте добре информирани по тази тема. И така, на какъв принцип действа атомната бомба? Не е кой знае колко сложно – когато реакциите започнат да разделят атомните частици, такава е системата на атомната бомба. Толкова много енергия се освобождава, че просто не е за вярване – тя е много мощно оръжие. Това означава, че разделянето на частиците произвежда много енергия. Обаче има и друго оръжие – водородната бомба. Каква е нейната система? Тя е много по-мощна, защото не действа на принципа на разделянето, а на обединяването на частиците.

Така че тези принципи на физиката – разделянето на частиците и обединяването на частиците – освобождават енергия. Същото изпитваме и ние в нашия емоционален живот. Какво става, когато сте разделени от тези, които обичате? Връхлита ви много болезнена енергия. А какво става, когато отново се съберете с тях? Идва по-висш тип блажена енергия. Същият принцип е приложим и в духовните теми. Ако сме разделени от Бога, това е много болезнено. Но ако открием пътя си обратно към дома, към Бога, достигаме по-високо ниво на енергия. Спохожда ни божествено блаженство.

Затова раздялата на интелекта и чувствата – раздялата на Рама и Сита – е много болезнена. Поражда се толкова много енергия, че Рама добива силата да освободи Сита. Способен е да пребори злото, способен е да надмогне дори смъртта – защото Той веднъж умира по време на битката, обаче преодолява смъртта. И когато Те отново се събират, следва един по-висш синтез. Това трябва да постигнем в собствения си живот – интелектът ни и емоциите ни да са в хармония. Това се нарича „медитация на сърцата-близнаци”. Но какво е практическото значение? Понякога се налага да вразумим сърцето си, а друг път да разчувстваме ума си. Да го кажем по-простичко: бъдете мъдри в любовта си и любящи в мъдростта си.

Именно затова сме готови да повтаряме, възпяваме и славим името на Рама. Рама – по този начин можем да прекосим океана на невежеството.

Виждате ли, ако сте внимателни по време на лекциите, можете да станете истински ядрени физици. Много е полезно. Раздяла и единение – това са единствените две интересни неща в духовния живот.

(следва продължение)

 Leave a Reply