Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
richmond-fighting_1737376i

(от лекция на Свами Тиртха, 07.01.2013, сутрин, София)

Обсъждайки главата за правилното действие, дотук слушахме много меко послание. Чухме само, че правилното действие не води до последици; че ако си чиста душа си под божествена закрила; че действията на посветения човек не водят до оплитане и че ако практикуваш действие или отречение подобаващо, ще постигнеш плода и на двете. Говорихме и как да пребиваваш умиротворено в града на материалното тяло. Но следващият стих носи много сериозно послание:

„Върховният Бог не е отговорен за ничии греховни или благочестиви дейности. Въплътените същества, обаче, са объркани от невежеството, което покрива истинското им знание.” [1]

Това е много важен стих, 5.15, моля ви, запомнете го! Никога не можем да виним за делата си Господ – нито за добрите, нито за лошите. Отговорността не е Негова. Не можем да кажем, че е и наша. Влизайки по някакъв начин в тази мрежа от материална илюзия, ние сме принудени да преминаваме през определена опитност. Встъпвайки в системата на илюзията, неминуемо действаме – през повечето време безсъзнателно. Болшинството от хората не осъзнават какво се случва. Дори ако се вгледате в себе си, ние сме тласкани от съвсем елементарни импулси и инстинкти. Много е трудно да контролираме реакциите си. Ако някакво насилие дойде към нас, обикновено автоматично отвръщаме с насилие. Това е много странен природен закон. Например, ако критикувате или забелязвате нещо у другите, това е защото самите вие сте чувствителни по този въпрос.

Друг път проектирате проблемите си върху останалите. И си мислите: „О, аз представям истината!” Съжалявам, но изобщо не се усещате какво става. Тези, които крещят, обикновено са много слаби. На унгарски имаме поговорка: „Куче, което лае, не хапе”. Така че изберете нивото си на осъзнатост. Подобни базисни функции и инстинкти могат да бъдат сведени до няколко елементарни фактора. Единият е как да се съхраняваме и защитаваме. На практика цялата природа действа на този принцип. Съществата се стремят да оцеляват, да поддържат живота си и да се защитават. Затова са всички тези битки. Защото всички, в това число и хората, искат да се съхранят и защитят. Обикновено сме привикнали да властваме над нещо, над каквото и да било. Ако ще да е купчина с боклук, поне е мястото, където аз царувам. Никой не може да пристъпи до тази купчина с боклук.

Така че съществуват такива съвсем елементарни инстинкти. От нашите писания и светци сме научили, че четирите основни принципа на живота са: хранене, спане, съвокупляване и защита. Ако само с това се занимаваме, тогава каква е разликата между вълка отвън и агнето отвътре? За да започнем да се превръщаме в истински човешки същества, трябва да надмогнем базисните инстинкти на материалното битие. За това е нужна осъзнатост. Каква е тази осъзнатост? Трябва да присъстваме. Виждали ли сте хора, които са обладани от гняв? Те напълно губят контрол, може да видите в очите им, че не са на себе си. Не осъзнават какво става. Тогава определен модел на поведение взима власт над човека и действията следват като лавина – пълна загуба на контрол.

Тази склонност да доминираме е вътре в нас. И ние обикновено я изразяваме в битки. Западноевропейското общество се старае да се култивира – през последните 50 години не са воювали помежду си. Какво велико постижение, а! Но къде текат битките сега? По футболните стадиони; спортът е като алтернатива на войната. Обаче принципът си е същият: кой е най-добрият, кой е най-силният, кой е световният шампион. Същото е – „моята купчина с боклук”.

Другата огромна сфера, където упражняваме елементарните си инстинкти е сексуалността. Кой ще доминира над тази жена? Това е голяма борба! Мъжете са готови да забравят всичко, само и само да получат жената. Отново виждате – пълна загуба на контрол, ако някой от тези базисни биологични инстинкти е закачен или притеснен дори малко. Липса на осъзнатост какво се случва. Точно както елените, които са готови да се бият и да блъскат рогата си заради женските – кой е алфа-мъжкарят в гората, чия генетика ще властва. Изобщо не осъзнавате какво става, това са просто функции на биологичната природа. Тотално отсъствие на самоконтрол и осъзнатост; просто действат елементарни подсъзнателни или дори още по-дълбоки кодове на материалното оплитане.

 

(следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 5.15

 Leave a Reply