Calendar

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
33301701_1761058060597645_7889329910244704256_n

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2013, вечер, София )

Въпрос: Знаем, че има пречистени същества, които неспирно усещат блаженство и щастие. Значи те би следвало да имат някакви съответни сетива, които биха им позволявали да чувстват това, да го наречем, духовно щастие. Защото аз съм чувал, че сетивата ни са покрити от нашия ум, а щастието и нещастието ни са покрити от този ум и от тези материални сетива. По какъв начин тези личности добиват такива сетива? И какви са тези сетива?

Свами Тиртха: Чрез които могат да усещат духовното щастие? Има много различни пътища и методи на пречистване. Толкова много, че светците преди около пет хиляди години имали същия проблем. Задавали си същия въпрос. Защото се състояла една голяма духовна конференция на йогите и мъдреците в стари времена, тъкмо когато започвала тази юга. Имало един уважаван наставник и те му поставили въпроса: „Съществуват толкова много различни практики и религии, пътища и методи. Кой е най-добрият? Кажи ни кой е най-добрият, тъй като многообразието е безмерно.” Тогава Сута Госвами отвърнал: са вай пумсам паро дхармо/ ято бхактир адхокшадже „Най-добрата религия за цялото човечество е тази, чрез която хората могат да постигнат трансцендентална любов към Върховния Господ.” И тази посветеност трябва да бъде ахайтукй апратихата/ яятма супрасидати „Тя трябва да е лишена от личен интерес и неизменна, за да бъде душата напълно щастлива и удовлетворена.”[1]

Той не е посочил конкретна пътека, а „онзи път, по който можете да постигнете такава неспирна и безкористна любов към Бога”. Това е най-добрият метод. Да назова ли кой е, за да е по-ясно? Нарича се бхакти-йога. Йога значи „връзка”, бхакти означава „любов”. Така че това е любяща и жива връзка с Бога. А кой е най-добрият начин за практикуване на бхакти-йога? Чайтаня Махапрабху е донесъл много красив метод. Той е конкретизирал това, което се споменава в молитвата „Отче наш”: „Да се свети името Ти!” – да се слави святото име на Бога. Затова ние имаме специална мантра за тази възхвала. Мантрата е специфична формула за медитация. Мантра е дума, съчетаваща два аспекта – единият е манас, а другият траяте – да се освободи умът. Мантрата служи, за да освободим интелекта си. Така онова, което е съвсем общо споменато от Бог Исус преди 2000 години – „Да се свети името Ти!” – Махапрабху го е конкретизирал преди 522 години. Той е казал: „Харе Кришна, пейте Харе Кришна! Това е мантрата, която ще освободи ума ви.”

Както сме говорили, има три основни мантри в тази кали-юга. Едната е ом, която всички знаят. Другата е: Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе. Тя е като молитвата на сърцето. „О мой Боже, о Любима на Господа, моля ви, приемете ме да ви служа.” Не е ли това красива молитва? Винаги трябва да се молим така. Ако имате това в мисълта и в сърцето си, нима можете да сторите нещо лошо? Можете ли да излезете вън и да постъпвате с жестокост? Можете ли да си идете у дома и да биете жена си и децата си? Това е невъзможно. „Моля Те, мой Господи, о Възлюбена на Върховния, приемете ме да ви служа!” Това е най-добрият начин да се практикува този специален път, посочен от Чайтаня Махапрабху. Именно този е и пътят, по който светците от нашата традиция са постигнали своята толкова славна позиция. Повтарянето на тази прекрасна Харе Кришна маха-мантра не е рутина. Това е дълбоко емоционална молитва, която ще освободи ума ви. Затова, ако искате да се избавите от своето оплитане, моля ви, не забравяйте за тази мантра.

И третата мантра е ом намо бхагавате васудевая за най-висша защита в случай, че сте в опасност, била тя външна или вътрешна.

[1] „Шримад Бхагаватам”, 1.2.6

 Leave a Reply