Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ремса

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, вечер, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
„Въпрос: „Казва се, че Бхакти има пет принципа – общуване с преданоотдадените, възпяване на харинама, слушане на „Шримад Бхагаватам”, обожаване на Туласи, и обитаване на свята дхама. По отношение на обитаването на дхама, това за всички бхакти ли важи или за по-големите късметлии и за по-извисените?”
Това са петте основни практики на нашия процес: садху-санга, нама-киртан, бхагават-шраван, шри мурти шраддхая-сева и матхура вас[1]. И така, живеенето на свято място за кого се отнася? 
„Шрила Шридхара Махарадж отговаря: „Най-общо казано това се отнася до мадхяма-адхикарите, до онези, които умеят да разграничават. Каништха-адхикарите не правят разлика между разнообразните позиции на различните личности – кой е напреднал, кой е неутрален, кой е завистлив. Но „религия – това означава правилно настройване” – нашият Гурумахарадж често казваше така, а това „правилно настройване” изисква самбандха-гяна, да се знае кое какво е. Тогава служенето на човека ще бъде в съответствие с това и оттук ще произлизат нуждите и местоназначението му. Санатана Госвами е ачария по отношение на самбандха-гяна. „Кой съм аз? Къде съм? Какъв съм?” Всички тези въпроси: „Защо страдам? Какъв е истинският смисъл на живота ми?” – намират своя отговор когато има правилно настройване към Абсолютното и относителното. Нито едно от двете не бива да бъде жертвано.” [2]
За да разберем по-добре, от това описание виждаме, че има някои съществени точки като духовните практики. Всъщност именно за това говорех вчера. Може ли да ви задам един въпрос? Идвайки тук, какво послание получавате; има ли нещо полезно, което можете да отнесете със себе си?
Отговор: Да. Всеки път.
Свами Тиртха: Това е добре, защото се чудех дали помага на хората или не? 
Отговор: Помага.
Свами Тиртха: Благодаря ви! Това успокоява сърцето ми. По някакъв начин трябва да сме способни да изразяваме себе си в духовен смисъл. Тогава, ако печелим нещо, посещавайки ашрама, съвсем естествено е и да откликваме. Какъв е нашият отклик? Идваме отново. Или следващия път ние ще дадем лекцията. По някакъв начин започваме да сме част от този обмен. Нещо идва от божествения източник, въздейства ни и тогава ние го отразяваме, отвръщаме. 
Всъщност това са петте принципа и практики, които можем да следваме. Ако искаме да практикуваме бхакти-йога, ето петте възможности: да възпяваме светите имена, да общуваме с преданите, да слушаме ученията, да обожаваме и да живеем на свято място. На практика почти всичко можете да правите сами. Ако си оформите свещен кът у дома, поставяйки олтар, който е като посолство на божествената сфера, тогава можете да превърнете дома си в свято място. Ако пуснете компютъра си и слушате лекции върху „Бхагавата” или ако мантрувате светите имена вкъщи, ако поднасяте цветя и благоухания на Бога. Но има едно нещо, което не можете да правите у дома – това е общуването с преданите. Защото у дома живеете само вие; само аз съм, сам със себе си. Разбира се, големи късметлии сте ако живеете със съпруг или съпруга, със семейство, където също са предани. Но тогава това е садху-санга, не е обикновено семейство. При все това, ако отидем в ашрама, ще бъдем въвлечени в някакво служене. „О, колко хубаво, че дойде! Можеш ли да ми помогнеш мъничко?” Приближавайки се повече, можем да станем част от този обмен. Така че ако искате да практикувате – моля ви, отделяйте внимание на тези пет принципа! 
 
(следва продължение)
 
1. Чайтаня Чаритамрита” 2.22.128.
2. „Златната стълба”, Глава 2 “Хармонизиране на напътствията от по-висшата област” от Шрила Шридхара Махарадж

 Leave a Reply