Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
7611a12a331c5dc0d8eb454b868b82c0

(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2016 сутрин, София) 

(продължава от предишния понеделник) 

Начинаещият е много икономичен човек. Досущ както ако сте в кухнята. Какво правите като имате достатъчно масло? Отрязвате голямо парче и намазвате върху филията си. Дебел резен масло и тънка филия хляб. Но какво ако нямате достатъчно масло? Дебела филия и тъничък резен масло. С духовното знание е същото – колкото по-малко имате, толкова повече го разнасяте. Такъв е случаят с начинаещия – колкото по-малко опит имате, толкова повече се стремите да го разпространявате. Разбира се, не казвам да мълчите съвсем. Но бъдете внимателни с маслото си. Най-напред натрупайте голям запас от масло, пък сетне го раздавайте.

Как можем да насъберем свое масло? Общувайки с чистите предани, които имат безграничен запас. И не си мислете, че те са скъперници и не раздават маслото си. Но те го пазят за някой, който много го обича. Едно от имената на нашия Бог е Маканчор. Чор означава „да взима за себе си”. Той ще открадне вашето масло. Затова трябва да имаме голям запас. Иначе, ако Кришна дойде, какво ще открадне от вас? Маканчор е много сладостно име на Кришна. Много пъти сте виждали картини, изобразяващи Го като малко бебе с голяма делва масло, от която ближе. Всъщност това не е просто масло, а макан. Макан е нещо като сладка бита сметана.

И знаете тази история, когато Кришна краде масло от майка си и от съседките – тя е много поучителна. Разбира се, маслото е нещо много ценно. Но Кришна, освен че му се наслаждава на воля у дома, понякога ходи да краде масло и от съседките; наяжда се сам, нахранва гопалите, а когато и те преядат с масло, Той го раздава безразборно на маймуните. Как така най-скъпоценните запаси отиват за глупавите маймуни?! Разбира се, съседките били разстроени от този навик на Кришна и се оплаквали на Майка Яшода: „Трябва да направиш нещо да озаптиш момчето си. Много е непослушен. Винаги идва у дома и ни краде маслото. Трябва някак да го накажеш.” Тогава Майка Яшода казвала: „О, толкова съжалявам! Добре, но какво да направя, какво да направя…? Да взема да Му сваля бижутата?” Защото Неговите украшения със скъпоценни камъни блестят толкова силно, че дори в сумрачните сенчести ъгълчета на дома ви Той ще открие вашето масло. Но тогава съседките били ужасени: „Не прави това! Как ще Му взимаш украшенията?! Още повече, че не накитите Го разхубавяват, а Той ги прави по-красиви.” Накрая Майка Яшода хванала Кришна за ръка и Му казала: „Мили сине, какви ги вършиш? Чух, че ходиш у съседите да крадеш масло. Нали знаеш, че не е хубаво да се краде! Не ти ли стига маслото вкъщи? Знаеш, че имаме запас за Теб, можеш да ядеш масло когато си поискаш.”

От тази история разбираме, че Кришна, естествено, ще вземе маслото, което е запазено за Него. Той има Своя дял и ще го приеме. Обаче ще вземе от дома и маслото, предназначено за пазара – което не е предвидено за Него, а за други цели. Той ще го вземе. И не само от собствения си дом, но и от съседските. Какво означава това? Че Той приема онова, което Му е посветено. Ала взима и онова, което се опитваме да запазим за себе си. Така че не се изненадвайте. Той ще е много доволен от вашето приношение, но след това ще настои за още права над вас.

Затова ни е нужен голям запас масло. А знаете какво представлява маслото – маслото е есенцията на млякото. Животът е млякото; а коя е есенцията на живота? Правилно, обичта. Ние имаме млечен живот и се нуждаем от маслена любов. За да добиете маслото, трябва да разбърквате и разбивате млякото. Трябва да разбъркваме живота си, за да добием същината. Именно затова се стремим да общуваме с чистите предани и с преданите въобще.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply