Archives

Calendar

January 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Mother

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)

(продължава от предишния петък) 

Въпрос: Гурудев, какво става ако човек разпознае за свой гуру някой, който вече не е във физическо тяло?

Свами Тиртха: Това е чувствителна тема. Ако ми бе задал този въпрос преди двайсет години, веднага щях да отвърна: „Неправилно е”. Но като ме питаш днес – ако всички участващи са много чисти и невинни в сърцата си, и ако нямат намерение да се мамят, ако това не е бягство от живо общуване – тогава бих казал, че е възможно.

Все пак, винаги е много добре да имаме обратна връзка. Но ние не вярваме във физическото съществуване, вярваме в духовното съществуване. На онова ниво по-висши същества могат да дойдат и да те призоват да се присъединиш към тяхната мисия. Те може и да не показват телата си, но показват своята воля или покана.

Обаче съм сигурен, че всички сме чували това като извинение: „Чух глас, че такова е Божието желание, затова ще го направя.” Ако няма защитна система, без съмнение е рисковано. А как можем да се защитим? Единствено чрез искреност. Защото всъщност нещо се шири навред в този свят – да мамиш другите. Широко разпространено е! Има само едно, което е още по-разпространено – да мамиш самия себе си. Тогава как да избягваме да залъгваме останалите и себе си? Бъдете искрени!

Въпрос на Парамананда: Ако е уместно, още един въпрос на темата за гуру. Знаем, че Билвамангала Тхакура има най-общо казано трима учители. Можем да кажем, че първият му е помогнал наистина да започне активната духовна част от живота си. Вторият му е давал преки напътствия, както и посвещение. Мисля, че пак той му е дал посвещение и в ордена на отречението санняс. А третият гуру е много интересен феномен за мен, защото той обяснява, че негов наставляващ учител бил самият Кришна. Би ли ни разказал моля повече по тази тема. Едно от нещата, които специално ме интересуват е дали това някой да бъде напътстван директно от Бога е нещо, запазено само за тези, които спадат към най-близкото Му обкръжение? Или на практика всяка душа може по някакъв начин да получи тази позиция?

Свами Тиртха: Аз също имам въпрос. Кой бил първият му гуру?

Парамананда: Чинтамани.

Свами Тиртха: С какво се занимавала тя, каква била светската ѝ заетост?

Парамананда: Била проститутка.

Свами Тиртха: Да. Та, историята на живота на Билвамангала Тхакура показва, че трябва да минем отвъд формалностите. Формално позицията на една проститутка в обществото не е особено висша. Но тя била по-отдадена и по-осъзната за истинската стойност на живота отколкото нейният партньор. Обичайно ние очакваме гуру-таттва да се прояви в сияйно оранжево дхоти. Но понякога – да не очакваш – гуру-таттва идва в облика на проститутка! Така че минете отвъд формалностите. Никога не можем да знаем кой е черният кон. Уважавайте всички и бъдете жадни за напътствия!

По отношение на втория ти въпрос – дали преките насоки са достъпни или не. Връзка съществува между Кришна и всички души. Посредством присъствието си във всяко сърце, Той може да напътства всекиго. А наш дълг е да пречистим своята способност да чуваме и възприемаме насоките до такава степен, че да сме способни да доловим посланието. Така че това фино вътрешно водачество винаги присъства. Просто трябва да отстраним съпротивата си.

 Leave a Reply