Archives

Calendar

February 2020
M T W T F S S
« Jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Naimisharanya

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

Гиридхари: Онова, което Маха Вишну цитира, че е казал Исус: „Само чрез мен можете да достигнете Бога” –  това е само половината от историята. Вярно е, че Исус е казал тези думи пред учениците си. Тогава един от тях попитал: „А какво ще стане с всички онези, които са живели преди да дойдеш?” Исус отвърнал: „Те ще бъдат съдени според законите, които са следвали.” Моето разбиране е, че с тези думи Исус опровергава факта, че е единственият. Той потвърждава, че винаги е съществувал този божествен принцип, който е отвеждал хората обратно в божествеността и че за всички ще бъде съдено според съответните обстоятелства и начините, по които са следвали собствената си традиция.

Свами Тиртха: Както и да е, това е сложен въпрос. На богословите им се налага да се трудят здраво, за да намерят удовлетворителни отговори на множеството въпроси, възникващи от тази единствена възможност. Но всъщност ние всички практикуваме само една традиция – не някоя друга. Практикуваме тази, която ни е най-близка. Затова трябва да следваме божествените принципи в съответствие с тази традиция.

Бхактивинод Тхакур е написал: „Всъщност и в другите храмове обожават моя Господ. Може формалностите да са различни, може названията да са различни, но това е моят Бог. Затова трябва да уважавам всички различни формалности и всички различни пътеки.”

И трябва да помним мъдреците в Наимишараня, когато се били събрали и имали този въпрос, обсъждали тази тема: има толкова много религии, пътища и философии – коя е най-добрата? Тогава дошъл отговорът: са ваи пумсам паро дхармо ято бхактир адхокшадже ахайтукй апратихата яятма супрасидати[1]. Това означава: „Най-добрата религия, най-добрата заетост на човешките същества е тази, посредством която могат да постигнат безусловна любов към Бога.” Те не посочили тази или онази, не изключили нито една, а по-скоро включили всички. Мерилото е интензивността. И ако можем да изпълним изискването за непрекъснато и безкористно служене, ще бъдем супрасидати – изключително щастливи.

Всъщност същото изискване съществува и за всички останали практикуващи. Веднъж един бхакта посети едно от популярните напоследък езотерични обучения. И когато се върна, ми каза: „О, чух нещо толкова важно! Казаха ако правя нещо, да му се посветя напълно, на сто процента.” Тогава попитах: „Скъпи синко, колко милиона пъти си чувал същото нещо на лекциите ни?” Той отвърна: „Да, вярно…” Ако същото послание е повторено по различен начин, накрая ще го разберете.

И така, ако искаме да постигнем божествено съзнание, трябва да работим здраво. Защото без разпятие, няма възкресение, съжалявам. Това означава, че трябва да се трудим усилено, трябва да умрем за себе си, за да се родим за Него.

(следва продължение)

[1] „Шримад Бхагаватам” 1.2.6

 Leave a Reply