Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 06.05.2017 вечер, Рила)

(продължава от предишния петък)

 И така, изведнъж нашият аскет, отрекъл се от целия свят, изоставил огромното си царство с всичките му богатства и разкош, изцяло вглъбен в медитация, станал баща на друг биологичен вид. Избликнали естествени чувства. Някой бил дошъл при него, изпратен от съдбата, и той си казал: „Тук съм да помагам, да служа.” Мисля, че всички бихме постъпили по такъв начин. И тогава незабавно сте въвлечени в ситуацията. С независимостта ви, със свободата ви, с медитацията ви е свършено. Хлътнали сте. Нямате правилното виждане, за да наблюдавате какво се случва. Не малкото еленче потъва в речните води, а вие се давите във вълните на случващото се наоколо ви.

И тук са споменати някои много важни неща. Например това, че сърната, майката, била черна кошута. А има определени характеристики, по които се съди дали дадена държава или област е благословена. Казва се: „Ако там живеят черни елени или петнисти елени, тя е благословена.” Това е благоприятно животно. Не знам тук наоколо колко петнисти елени има…

Махадев: Има един в софийската зоологическа градина.

Свами Тиртха: Това е добре. Трябва да сме внимателни за знаците. Знаци има навред, стига да ги забелязваме.

Тази обич на Бхарата Махарадж към малкия елен – мисля, че е много сладка. Като го сърбяло, той го чешел – това е много сладко. Когато имахме крави, те също много обичаха да ги галим и да се грижим за тях. Като почесваш кравата, тя иска още – чак сълзи ѝ излизат в очите. Това е обмен, надхвърлящ рамките на биологичния вид. Защото обикновено ние обменяме емоции измежду себеподобни. Но на пръв поглед това е много сладко, много любящо – обич и грижа. Ние, хората, също обичаме тези, които са ни свидни, по много подобен начин. Искаме да им осигурим по-добър живот от този, който сме живели. Стремите се да помагате на синовете и дъщерите си, и да ги предпазвате от всички проблеми и предизвикателства в живота. Това добре ли е?

Отговор: Да, в един смисъл.

Свами Тиртха: Да, в началото може да ви носи сладко усещане. Но знаете, има емблематични животни, представящи различните видове любящо отношение спрямо подопечните. Единият вид е маймунската любов – това е когато прекалено ги обгрижвате и винаги се опитвате да живеете вместо тях. И какъв е резултатът от подобен тип възпитание? От малката маймунка правите голяма маймуна. Какви други посоки може да има възпитанието? Да вземем лъва. Грижовността на лъва, особено на мъжкия, е кървава. Защото лъвът играе ролята на алфа-мъжкар. И ако се роди лъвче, макар и от собствената му кръв, той го убива.. „Това е моето място, моят харем, за никой друг няма място – точка!” Такъв е лъвският тип отглеждане. Ала има и трето животно – орелът; орлов тип отглеждане. Къде се намира гнездото на орела? Много високо, по много рисковани места – скали, високи чукари. И когато малките стават лениви и започват да се отпускат, биват изритвани. Без да са се научили да летят. И какво става? От една много висока и престижна позиция те захвърлят надолу в пропастта, без да можеш да си отвориш крилете. Падаш, почти се разбиваш в скалите. Но преди да тупнеш, родителят идва отдолу и те издига.

Така че има различни методи на обучение, различни начини да се грижите за следващото си поколение: като маймуна, като лъв или като орел. Обаче ако някой оцелее от третия тип обучение, той ще лети високо.

Изглежда Бхарата Махарадж бил избрал първия тип – стремял се да закриля, да се грижи, вземал всички възможни мерки да пази, да служи и да гали малкото. Дотам, че след няколко дни забравил всичко за духовния напредък. Само за няколко дни! И странно, същото беше споменато и в предишната глава – помните ли? „В божествения екстаз на служенето и обожанието към Васудева, малко по малко той започнал да забравя за основните предписани принципи.” Малко по малко; а тук много бързо забравил всичко! Чувства, привързаност. Разбира се, ако някой се е прислонил при вас, трябва да се грижите за него. Какво можете да кажете, ако някой дойде и помоли за помощта ви? „Моля те, помогни ми!” – „Не, няма”? Не можем да кажем това. И кой е по-силен? Който е по-смирен, той е по-силният. Защото той може да наложи волята си върху другия.

 

(следва продължение)Leave a Reply