Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Sankirtan

Тиртха Махарадж: Някой попита вчера: “Как да избера своята религия?” Това важен въпрос ли е? Мисля, че е!

Ядунатх: Нима ние си избираме религия?

Тиртха Махарадж: Ами, начинаещите така смятат. Ако заменим една формалност с друга, нищо не се е променило. Това е като да тръгнете от вашата килия и да прокопаете тунел до следващата. Но ако заменим дадена формалност с една по-висша истина, такава промяна си заслужава. Всъщност има само една истинска религия и това е любовта към Бога. Няма друга. И има само един божествен метод да се помогне на човечеството, особено в тази епоха, и това е милостта. Бог е милостив. Той не е взискателен, в наши дни Той е милостив.

Всъщност това бил въпросът на неколцина светци, събрали се преди 5000 години в Наимишараня. Те дискутирали: “О, има толкова много различни видове религия. Моля кажете ни коя е най-добрата религия?” И лекторът казал: са вай пумсам паро дхармо/ ято бхактир адхокшаджйе/ ахайтукй апратихата/ яятма супрасидатиНай-добрата религия за цялото човечество е тази, чрез която хората могат да постигнат любов към Бога. И този метод трябва да е непрекъснат (постоянен) и безкористен. Това ще донесе върховна пълнота и щастие на сърцето и душата.”[1] Така че да отговорим на този въпрос: коя е най-добрата религия? Тази, посредством която можете да постигнете пълна и съвършена божествена любов – това е най-добрата религия. Но бъдете безусловни и неизменни в усилията си. Какво в превод означава бхакти-йога? “Божествена любов.“ О, много интересно!

Въпрос: Много хора се интересуват от духовността, но само четат книги без да ги прилагат. Защо става така, може би не е само мързел?

Тиртха Махарадж: Да, и глупост. Живеем в една много специална епоха, нарича се Кали Юга, и характеристиките на тази епоха са, че животът е кратък, хората са глупави и мързеливи по отношение на духовните въпроси. Само си представете ситуацията: ако вие бяхте Бог, какво ще сторите в подобно обкръжение? “Опитвам се да им обяснявам – те не разбират. Стремя се да ги приканвам – те не идват. И животът им е толкова кратък, че едва ли могат да научат нещо! Тогава какво да правя?” Той има само един шанс: “Трябва да стана по-милостив към тях. Те са в такова пропаднало състояние, че има само един шанс – да им дам повече милост.”

Затова в Кали Юга религиозните процеси се основават на божествена благодат, на божествена милост. Затова Чайтаня Махапрабху е дошъл преди 500 години, защото Той знаел, че хората са лениви и малко простовати, че не разбират сложни неща, затова Той дал много добър съвет, семпъл и добър: “Изучавайте „Шримад Бхагаватам”, слушайте лекциите, четете, възпявайте светите имена на Бога и общувайте със светците.” Така Той въвел движението санкиртана. Санкиртан означава: киртан означава „да пееш, да възхваляваш”, а сан значи „заедно”. Ако хората съвместно възхваляват Върховния Бог, това е лесен процес и всеки може да се присъедини. Шрила Прабхупада, духовният учител на моя гуру, казва: “Този процес е съвсем прост: трябва само да пеете, да танцувате и да ядете”. Това достатъчно просто ли е? Всеки може да го прави. И някои правила ще последват по-късно, но тези три практики са достатъчни.

И така, песни, танци, ядене… това е практичната цел за тази вечер. Но ние трябва да търсим и своите по-висши цели.

[1] Шримад Бхагаватам 1.2.6Leave a Reply