Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
52876822_2143362532397409_9005298431064801280_n

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 сутрин, София)

(продължава от предишния петък) 

Тогава следващият принцип влиза в сила – обичай. Първата стъпка е живей, след това обичай – в това е смисълът. Страст! Всички говорим на този език, нали? Ако нещо е твърде саттвично, то е толкова скучно. Нищо не се случва – само покой и съвършенство. На нас ни дай страст, огън, действие!

Така че втората част е любовта. Тя е много силна страна всъщност на самата душа, тъй като не принадлежи на тялото, а на душата. Тази способност да обича, да цени – тя принадлежи на душата. Затова трябва да се научим как да прилагаме, как да… не да пречистваме, защото тя поначало е чиста, но как да изровим тази своя духовна способност. Всички имаме някакъв опит в материалната страна на обичта, нали? Но за духовната любов само сме чували нещичко. Тази информация е бонбонът, който ни приканва да я вкусим. Но трябва да има реализация. Да изпитаме пълния вкус, да развием пълната способност. Живей, обичай. Любовта е толкова могъща, че дори на материалното ниво хората са готови да умират заради нея. Колко нелепо!

Санатана: Пушкин.

Свами Тиртха: И много други, твърде много. Но в действителност, най-общо казано, дори да не умреш заради другия, умираш за собствените си илюзии и мечти. Щом сте готови да умирате за своите земни партньори, нима не сте готови да умрете за Бога, своя вечен партньор? Как така, скъпи мои?

И така, тази божествена любов е естествената функция на душата. Рупа Госвами сравнява тази основна, естествена функция на душата, със съвсем естествените отношения между човешките същества. Той казва: ако оставиш младо момче и младо момиче заедно, от само себе си помежду им ще възникне обич. Поривите на божествената любов са също толкова естествени. Ако поставите себе си, своята истинска духовна самоличност, близо до Бога, Кришна, по естествен начин ще се пробуди обич. Но също както на материалното ниво тези любовни, романтични взаимоотношения се движат вълнообразно, като змия, на зигзаг, по същия начин зигзагообразно се развива и божествената любов. Така че не се изненадвайте, ако пътят ви като че ли свива в друга посока или пък се натъкнете на някое неочаквано преживяване.

Веднъж Гурудев ни беше посетил през трудните времена и вече тъкмо си тръгваше от ашрама. Един предан му помагаше с багажа и когато наближиха колата, що да видят? Наоколо полиция, събрали се много хора. А в онези времена да видиш полиция около колата ти със западна регистрация… Затова Гурудев незабавно каза: „О, изненада!” и свърна в друга уличка. Разбира се, по-късно се оказа, че някой е разбил колата и полицията е била там просто да се притече на помощ. Но човек не знае предварително какво се случва. Така и понякога ние се натъкваме на неочаквано преживяване в духовния си живот. Какво може да кажете: „О, каква изненада!” И може да направите завой; но никога не правете обратен завой. Моля ви, отбележете това!

В „Ишопанишад”, едно от главните тайни учения, има възвание към Бог, Кришна: „О, мой Господи, тъй могъщ като огъня!” Той е много могъщ! А кои сте вие? Вие сте есенцията на живота. Животът е млякото, а есенцията на живота е маслото. Ако вземете парче масло от хладилника на материалното битие и го сложите близичко до Бога, който е могъщ като огъня – какво ще се случи от само себе си? Просто ще се разтопите. Това означава, че връзката, обичта ще започне да се проявява по някакъв начин. Може да имаме някаква информация, може да имаме някаква надежда, но ако прилагаме процеса, определено нещо ще се случи.

Помислете сами за себе си: само преди няколко години как е било преди да срещнете бхактите; и как е сега? Може да речете: „Преди бях по-щастлив, защото не знаех какво се случва. Мракът на илюзията беше толкова очарователен; никакви по-висши мисли, никакви проблеми. Преди имах само материални амбиции, сега имам двоен проблем, имам и духовни стремежи.” Внимавайте, повече проблеми ви сполитат. Но въпреки всичко си знаете, че си заслужава да имате такива проблеми. Защото сме намерили поне някакво мъничко парченце бонбон за себе си, щом сме тук.

(следва продължение)

 Leave a Reply