Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 24.06.2017 сутрин, София)

(продължава от предишния понеделник)

Дотук разказахме за дървото на йога. Нека минем на следващата тема – човешкото същество също е сравнено с дърво. Свещеното баняново дърво е като човека с неговата система от чакри. Дървото на живота, или дървото на човека, е съставено от различни елементи. Цялото дърво е човешкото тяло. Трите му корена са гуните, навярно сте чували за гунитетамас, раджас и саттва. На това дърво на човешкия живот има два вида плодове – едните са горчиви, а другите сладки. Сладките плодове са четирите основни цели на човешкия живот: добродетелите, или здравата нравственост – дхарма; след това продуктивността, богатството – артха; после кама – емоционалният аспект на живота ни; и накрая мокша – духовната свобода. Това са плодовете на човешкото дърво.

Разбира се, сравненията може да продължават още дълго, но кое е важното тук? Че на дървото на човешкото тяло има един основен клон. Този основен клон е сърцето. И там са кацнали две птички. Едната – това сме ние, индивидуалните души, а другата е божественият наблюдател. Ние, индивидуалните птички, се стремим да кълвем плодовете, а божественият наблюдател ни помага да постигнем всички цели, които заслужаваме – добри или лоши. И всъщност можем да кажем, че целта на йога най-общо е да обърнем своето индивидуално внимание към това божие присъствие.

И така, виждате паралелите между човешкото тяло и дървото. Можем да видим и паралелите между йога и дървото. Затова в човешкия живот йога може да ни помогне да достигаме все по-високи нива на съзнание.

И всъщност нашият човешки живот е лов на съкровища. Какво можем да постигнем в живота, ако практикуваме йога? Ние не ловим материални съкровища, а търсим духовни богатства. Но какво можем да постигнем, ако вървим по своя духовен път?

Можем да постигнем приятелско благоразположение. Възможно е да се достигне такова ниво, когато си приятелски настроен към всички. Може не всеки да е приятелски настроен към теб, но поне ти можеш да си дружелюбен към всеки. А това дружелюбно, позитивно отношение ни помага да разбираме нещата каквито са. То е много дълбок начин да разбереш друго човешко същество, да имаш приятелско, позитивно отношение. Това е едно от съкровищата, от даровете на йога.

Следващото – понеже не ни стига само едно съкровище, искаме още – следващото е състраданието. Състраданието е активен принцип – да споделяме проблемите на другите и да им подаваме ръка за помощ. Състраданието действително е проникновена и възвишена духовна практика. И ако ние практикуваме състрадание, най-вероятно можем да очакваме и към нас да подхождат със състрадание.

Но върховното постижение в йога е следващата стъпка, а именно блаженството, съкровената ананда на душата. Мисля, всички споделяме този идеал – всички искаме да намерим своето щастие. Така всички тези съкровища, които всъщност са наречени сили, са добрите преимущества и плодове на йога: приятелско благоразположение, състрадание, и също вътрешно удовлетворение или блаженство.

Как да ги постигнем? Недейте повече да слушате лекцията ми! Стремете се да практикувате самите вие. Защото йога – това не са думи, а активна медитация. Така че продължавайте със своя лов на съкровища!

Въпрос: Казахте, че на дървото на живота има два плода. Обяснихте за сладкия, но май пропуснахте горчивия?

Свами Тиртха: Мисля, че всички имаме дълбок опит с горчивия плод на живота. Но „приятелско благоразположение” означава и да приемаме трудностите в живота. Най-общо можем да кажем, че тези горчиви плодове са страданията или всички видове ограничения, които имаме. Ала те са просто изкривявания на съзнанието. Макар трудностите да са много болезнени, в края на краищата те не съществуват в действителност, те са просто отражения върху екрана на нашия ум. Затова чрез духовната практика можем да стигнем до нивото на вътрешното удовлетворение. И може външният свят да си остава същия – понякога благоприятен, друг път по-болезнен – но нашият отговор на всички тези предизвикателства ще се промени. Затова можем да кажем: ако достигнете по-високо ниво на духовно съзнание, за вас няма да има горчиви плодове. Благодаря ви!

(следва продължение)

 Leave a Reply