Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
55783775_2264556793566048_139661311284871168_n

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
Въпрос: Как трябва да гледаме на другите? Споменахте на лекция, че обикновено възприемаме останалите въз основа на собственото си погрешно разбиране и на различните обременености, които носим със себе си. Но понякога виждаме хората по изключително идеалистичен начин, имаме силно идеализирана визия за тях. Кой е правилният начин да възприемаме, да гледаме на другите?
Свами Тиртха: Зависи от силите ти. Защото ако визията ти е слаба, ако силата ти недостига, тогава въпреки опитите ти да виждаш повече добро в другите, отколкото притежават, те не могат да развият тези качества. Ала ако някой е по-силен, той преднамерено ще вижда другия по-добър, отколкото е, и човекът ще е способен да се квалифицира. Да вземем един пример. Някое малко момче е много хилаво, много глуповато, много незабележимо, много непослушно. Но в очите на баща си: „О, ето го великият учен на бъдния век!” Това реалистично ли е? Понастоящем не, но ако бащата е достатъчно твърд и готов да помогне това да се случи, то ще се случи. Така че ако обгърнете с изкривен, романтичен ореол другите за собствено удовлетворение – това ще се провали. Понеже искате да служите на себе си. Но ако тази могъща визия се стреми да служи на човека отсреща, тогава няма да се провали. 
Въпрос на Манджари: Нещата не са ли обикновено смесени? Дори бащата служи мъничко и на самия себе си, гордеейки се със сина си.
Свами Тиртха: Мъничко да. Защото „Което аз не успях да постигна, той ще го направи.” Но истинският баща е щастлив ако синът му израсне повече от него. Един истински гуру е щастлив, ако ученикът израсне повече. Така че къде е реалността? Питаш къде е реалността? Измечтай си реалност. Знаете ли какво е невролингвистично програмиране? Означава: излъжи си по-добър свят за себе си. Това е техниката, която се опитват да прилагат. Нещо подобно е. Къде е реалността? Къде е истината за другия човек? Много е трудно да се открие. Но къде е истината в собствения ми поглед към него или нея? Всъщност трябва да достигнем до нивото на атман и в това отношение – да виждаме душата в другия човек. Не само тялото и ума, но и душата. А тя е реалност, не е моето въображение. 
Въпрос на Гиридхари: В отговора си съвършено описахте ситуацията: слабият човек просто ще постъпи погрешно, докато силният може да промени другия. Както в ситуацията с Махапрабху и с двамата грешници Джагай и Мадхай. Това обаче е рядка ситуация. По-често се случва и „мъчителят”, и „жертвата”, така да се каже, да са еднакво силни или еднакво слаби. Какъв е изходът тогава? Имам много предположения. 
Свами Тиртха: Моето предложение е да мантруваме повече, защото тогава силите ни да се караме ще намаляват, а силите ни да действаме и да ценим другите ще нарастват. Много е важно това, което казваш. Защото веднъж попитах един ачария: „Ами кавгите? Какво да правя, ако започнат някакви интриги?” Той отвърна: „На удара можеш да отговориш с удар, срещу политиката можеш да използваш политика, но това, уви, принизява съзнанието ти.” Моментално. И след това добави: „Има ли кавга, няма гопи-бхав[1]”. 
Така че ако имаме някакво несъгласие на материално ниво – понеже то обикновено идва оттам, битка между едно его и друго – къде е духовността в това? По-добре да правим някаква духовна практика – да мантруваме повече, да се пречистваме повече, да се стараем да виждаме истинските качества у другите. Защото атман не ти е враг, атман ти е брат. Но ако брат ми редовно ме удря, може би няма да го прегръщам, а ще го уважавам от известно разстояние; при все това няма да се бия. Вътрешното настроение трябва да е хармонично, като междувременно взимаме предохранителни мерки да не разпалваме ситуацията. Ала всъщност всичко е въпрос на раса. Щом Кришна търпи всички различни подходи на бхактите – разбира се Той е Бог и е велик и в търпението – ние също рано или късно трябва да добием способността да изтърпяваме различните въздействия. Нека приемем това като духовна практика. 
 
1.  Настроението на гопите
 

 Leave a Reply