Archives

Calendar

July 2021
M T W T F S S
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
day and night concept image with path through a large meadow on the hillside in high mountains

(от лекция на Свами Тиртха, 10.01.2016 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

Представете си, че сте на самотен остров; оцелели сте първата нощ. И какво става призори? Очаквате светлината. Този красив символ, който се случва всеки ден в света – появата на светлината – ни помага да разберем как трябва да действаме. Трябва да сме там навреме. Да сме изпълнени с очакване. Няма значение, че все още сме в мрак, нали сме се обърнали с лице към светлината. И сме сигурни, че тя ще дойде. Първите лъчи… дори преди да дойдат първите лъчи, оттенъците загатват. Изведнъж този самотен остров се населява. Знаете, когато на хоризонта се появи първата точица на слънчевия диск, незабавно настъпва огромна промяна. До този момент тъмнината е преобладавала; ала още с първия лъч светлината побеждава. Сетне за няколко кратки мига пълният слънчев диск изплува на хоризонта. И точно както той разкрива всичко наоколо ни, по същия начин, ако на хоризонта на нашето сърце и душа изгрее духовното слънце, то ще облее в светлина всичко. Вече няма да има мрак, няма да има страдания, няма да има заблуди. Всичко става кристално ясно. Кристално ясно е кой съм аз. Аз съм душа от духа. Кристално ясно е къде ми е мястото. Мястото ми е при Бога. И кристално ясно е каква е природата на нашата връзка. Тя се основава на обич. Затова нека се молим на това божествено слънце да се появи на хоризонта на нашите сърца и души.

Слънцето е окото на Върховния Бог Кришна – за да ни наблюдава през деня. И това око е око на доброжелател. Не е око на съдник, не е око на шпионин – то е окото на нашия доброжелател. А какво се случва по залез? Тогава другото око на Всевишния се отваря в небето. Пълната луна е другото око на нашия доброжелател – за да ни наблюдава докато спим. Нашият Бог има две очи, досущ като вас и мен. Денем и нощем Той ни наблюдава по доброжелателен начин да се пробудим.

Някои от вас искат да се присъединят към кръга за медитация – нарича се кръг на подслона. Какво представлява тази медитация? Всички, които участват, повтарят една мантра. Мантрата служи за освобождение на ума и съзнанието ни. И тази мантра е съвсем проста: Асато маа сад гамая… знаете я. За да можем от нереалното да стигнем до истинското, от мрака да стигнем до светлината и от смъртта да стигнем до безсмъртието, трябва да се молим, трябва да правим нещо за своя духовен напредък. Не просто да чакаме да се случи; трябва да сме активни участници в своето спасение, така да се каже.

В този кръг за медитация имаме братя и сестри, които правят това в Унгария и на много места по света, тук в София също. Ние повтаряме тази мантра 108 пъти. Защо 108? Защо не 100? 108 е много важно число. Има ли тук някой добре запознат с астрономия? Как мислите, с колко разстоянието между Луната и Земята е по-голямо от диаметъра на Луната?

Отговор: Със 108.

Свами Тиртха: Правилно! Виждам, че сте добре информирани в сферата на астрономията. 108 е. Нека ви задам друг въпрос: с колко разстоянието между Слънцето и Земята е по-голямо от диаметъра на Слънцето? Какво е вашето предположение? Мисля, че отговорът не е особено труден. Всъщност е 108. Ако използвате втория си мозък, Гугъл, и проверите истинските цифри, основани на съвременните научни методи, ще откриете, че е нещо като 107.6, или 109.2, или нещо подобно. Но пропорцията е 108. Тази информация не се преподава в университетите, нито в научните академии; а сега вие я знаете. Това е много мистична космическа пропорция. Така че ако повтаряте нашите мантри 108 пъти, ще сте в хармония с този космически порядък. Толкова е важно да се открие хармонична връзка с този свят, да се долавя божественото присъствие и божественият ред в тази красива космическа структура.

 

(следва продължение)Leave a Reply