Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
205740_10150177599750489_1187575_n

(от лекция на Свами Тиртха, 31.07.2016 вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

„Съзерцавайки обектите на сетивата, човек развива привързаност към тях, от подобна привързаност се поражда похот, а от похотта възниква гняв.”[1]

Това е анализ на процеса: какво се случва ако мислите не са контролирани. Те автоматично отиват да си търсят някаква тема. Умът ви ще си намери с какво да се занимава, ако не е въвлечен в служене на Бога. И тогава тръгва поредицата. Щом започнете да медитирате, да мислите върху някакви сетивни обекти, ще възникне привързаност. От привързаността се поражда по-висш, по-интензивен тип привързаност – похот; от похотта – гняв. А всъщност именно това са нещата, които искаме да избегнем, нали? Ние не харесваме всички тези негативни качества. Въпреки всичко те се появяват от време на време.

Следващият стих гласи: „От гнева възниква пълна илюзия.”[2] Така че недейте да слушате ядосан човек. Не, това не е вярно. Слушайте ядосания човек, защото той ще ви каже истината. Препоръчва се да се обърне внимание на думите на дете, на пиян и на гневен човек. Защото те не са учтиви, ще ви дадат истинското си мнение. Ще ви опишат такива, каквито сте.

Но като цяло разбира се знаем, че гневът не е добър съветник. Затова ако сте гневни, настъпва пълна заблуда. Забравяте за всичко. Гневът е много интензивно състояние на съзнанието. Какво да говорим за омразата. Омразата е толкова концентрирана, че ще анализирате обекта на ненавистта си перфектно! Ще откриете в него несъществуващи качества. Усещали ли сте как когато много ненавиждате някого, той е непрекъснато в ума ви? Почти е невъзможно да се избавите от мисълта за този човек, нали? Значи може би трябва да намразим Бога? Тогава мислите ни за Него ще бъдат много интензивни. Способни сме да анализираме предмета на своята омраза много задълбочено. Но чувствам, че тази идея не ви се нрави, а? Именно затова просто да сме осъзнати за Бога или да сме негативно свързани с Него не е достатъчно. Понеже гневът е изкривено състояние на съзнанието. И води до илюзия.

“…а от илюзията следва объркване на паметта. Когато паметта е объркана, интелигентността се губи, а изгуби ли се интелигентността, човек отново пропада в материалния свят.” [3]

Това е кратката история на пропадането. Дори да сте достигнали някакво ниво на съзнание, ако следвате тази поредица пак ще паднете долу. Такъв е горчивият хап. Какво да правим, как да избегнем такова падане?

„Ала онзи, който е свободен от всякаква привързаност и отблъскване, и е способен да контролира сетивата си чрез предписаните принципи на свободата, може да постигне пълната милост на Бога.”[4]

Тук е споменато нещо много важно – предписаните принципи на свободата. От този израз ни харесва само третият елемент, свободата. Не ни се нравят предписаните принципи. Но съжалявам, без задължения няма свобода, няма права. Съгласни ли сте? Ние искаме да имаме правата, но не искаме да поемаме задълженията. Затова този стих е много поучителен. Така че трябва да научим правилата на свободата. Трябва да следваме правилата на свободата. Тогава ще постигнете свобода. А отвъд нея, както бе казано, ще постигнете и пълната милост на Бога. Прасадам адигаччхати – ще постигнете пълна милост. Каквото е невъзможно за човешкото същество е съвсем възможно за божествената милост.

 

(следва продължение)

 

 

[1] „Бхагавад Гита”, 2.62

[2] „Бхагавад Гита”, 2.63

[3] „Бхагавад Гита”, 2.63

[4] „Бхагавад Гита”, 2.64Leave a Reply