Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Кришна казва: Аз съм топлината на огъня.”[1] Огънят е пречистващ елемент. Това е един от признаците на живот – топлината. Живото тяло има определена топлина. Когато температурата е твърде висока или твърде ниска, има проблем.

Санскрит е един изключително систематичен език. Какво е правил Брахма по време на сътворението? Той извършвал определен вид тапас, тапаха – аскеза. А тап на санскрит означава „топлина, огън”. Така че ако извършвате отречения, ще се сдобиете с тази топла енергия на живота. Откъде идва тази енергия? “Аз съм топлината на огъня.” Вие с желание прегръщате някое топло, живо тяло; но нямате чак такова желание да прегръщате студено, мъртво тяло – счита се за отклонение ако искате да прегръщате изстинали, умрели тела. Защо? Защото онова, което искате да прегърнете, не е тялото, а душата. Красотата идва от душата.

И можете да съзрете тази топлина на съществуването навсякъде. Вижте, например, през зимата всичко е покрито с дебел сняг, ала около дърветата ще намерите малък кръг, където снегът е стопен, нали?

Харилила: Също и около поникналите пролетни цветя…

Тиртха Махарадж: Да. Защо е така? Защото душата, която е отвътре, топли. И макар дърветата почти съвсем да спят през зимата, при все това излъчват енергия. Ние, хората, също сме изпълнени с тази топла енергия, проявяваща се по толкова много различни начини. Но коя е най-могъщата и най-фината енергия на хората?

Харилила: Любовта.

Тиртха Махарадж: Да, това е любовта, която не може да бъде произведена по изкуствен начин. Всичко останало можете да създадете изкуствено: топлина – можете да сложите дърва в огъня; и каквото и друго нещо да вземете. Ала тази специална енергия не можете да я произведете. Затова тя е толкова човешка – тази любяща енергия. Обаче ние често пъти я хвърляме на боклука. Трябва да я оползотворим по най-добрия начин, да я насочим към най-съвършената личност, към най-добрата цел – където никога няма да бъдем наскърбени или отхвърлени. Трябва да насочите любовната си енергия към такъв обект, който няма да ви разочарова.

Ако не можем да споделим своята способност да обичаме, ние чувстваме, че се задушаваме.[1] “Бхагавад Гита” 7.9Leave a Reply