Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Въпрос: Ако някой иска да направи компромис, да запали цигара, само едничка за днес, или само една бира – в този смисъл по какъв начин влияе материалната чистота върху пътя? В същото време си мислим, че ще изпеем няколко песни, ще си кажем мантрите и всичко ще бъде отмито.

Тиртха Махарадж: Без съмнение святото име е много могъщо. Започнеш ли да следваш практиката, правилата и предписанията, можеш бързо да надскочиш предишната си позиция. Аз не харесвам компромиса, защото компромис означава, че трябва да се откажеш от нещо. Но ми харесва консенсусът, което значи, че и двамата се съгласяваме по определени въпроси. Така че вместо компромис трябва да търсим консенсус.

Ала всичко зависи от ситуацията. Например една възрастна, шестдесетгодишна дама, вегетарианка от четиридесет години, имаше проблеми с кръвното налягане. Докторът й казал: “Понякога можеш да си пийваш кафе.” А тя отвърнала: “Кафе? Та това е толкова греховно! Как ще се завърна във Ваикунтха, ако пия кафе?!” Обаче дали пиете кафе за собствено удоволствие, за да изпитате усещането; или го пиете вместо някакви хапчета, за да регулирате кръвното си – в този специален случай не считам, че е пречка. Но ако всички в сампрадаята желаят да си регулират кръвното налягане, пиейки какво ли не, това, разбира се, е безсмислица!

Основното правило е да се спазват всички предписания. В действителност има три нива: първото е дхарма, ученията като цяло; след това са правилата и предписанията, забраните; а третото ниво са препоръките. Трябва да съблюдаваме и трите. Най-общо казано, стремете се да схванете цялата тази структура от красива философия и практика. Това е бхакти-дхарма. Сетне, следвайте правилата и предписанията, те ще са ви от помощ. Кришна казва в „Бхагавад Гита”: “Винаги мисли за Мен. Ако не си способен да сториш това – следвай правилата, тогава ще можеш да се доближиш до Мен.”[1] Ала в повечето случаи правилата и предписанията ви казват какво да не правите. Недей да правиш това! Недей да правиш онова! Тогава какво да правя? То е дадено в препоръките. Прави това, прави онова. Тази е позитивната страна – дават се някакви добри съвети, които ако се следват, ще се види и резултат. Трябва да приемаме всичко в пълнота, не само частична версия: взимате само отделни части от цялостната картина, които ви се нравят, и ги практикувате, а за нещата, които не харесвате, казвате: “Това е външно.” Не, трябва да приемаме пълната картина.

Но любовта към Бога в крайна сметка не е въпрос на диета. Тя не е въпрос на мода – какви дрехи обличате. Не е въпрос на език – санскрит или пък някакъв друг. Въпросът е в трансформацията на сърцето. И цялото познание в тази божествена наука – всички правила, предписания и забрани, като и всички препоръки, са за ваше добро. Заменете лошия навик с добър.

А откъде можем да се научим на добрата практика? Именно затова отиваме при светците, именно затова общуваме с преданоотдадените. Понякога хората изучават езици самостоятелно. Ние имаме един писател, който научил английски самичък в затвора. И когато заговорил на някакви англичани, те го запитали: “На какъв език приказвате?” Той си мислел, че говори английски, но било нещо друго. По подобен начин и вие, ако седнете у дома с „Бхагавад Гита” в ръка да изучавате как се става преданоотдаден, Кришна ще ви попита: “Извинявай, що за език говориш?” Ако, обаче, имате преподавател, той ще ви каже вярното произношение. Затова се нуждаем от инструктори, затова се нуждаем от съратници, затова имаме нужда от духовен учител, който ще ни обясни как да проумеем, как да навлезем в дълбочина, как да проникнем в тези висши теми. Следвайки съветите на нашите духовни учители, ще съумеем да възприемем един по-уравновесен начин на живот, а освен това ще можем да постигнем и духовните си цели. Просто като следвате садхана, духовен режим, практика, ще бъдете много ефективни в живота си. Ала ако някой не успява да покрие определени стандарти, трябва да му помагаме. Времето е на наша страна.[1] „Бхагавад Гита” 12.8-9Leave a Reply