Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
india-moorti-museum-chandpole-bazar-jaipur-god-idol-manufacturers-19cvf27

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, вечер, София)

Въпрос на Яшода: В някоя от предишните лекции стана дума за неотклонната преданост? Бихте ли казали повече за този тип преданост?

Свами Тиртха: Неотклонна преданост… Веднъж имало беседа между светци. Въпросът бил „Колко са боговете?”, а отговорът: “33 306”. „Добре, но колко са боговете?” „Трийсет и три”. „Обаче колко са боговете?” Тогава се казало: Добре, трима”. „И все пак, колко са боговете?” „Двама”. „Благодаря, но колко са боговете?” Какъв, мислите, бил следващият отговор? „Един и половина”. „Да, но колко са боговете?” И най-сетне се стигнало до един.

Какво е това? Може би учените са прави, че хиндуизмът е политеистична бъркотия? Ала не, защото скоро станало ясно, че тези 33 306 са просто еманациите на 33 главни божествени същества – различни аспекти на слънчевия бог, различни аспекти на лунния бог, адитите и т.н. – те са 33-те главни личности. В този списък са и Индра, и Праджапати… И ако съсредоточавате все повече вниманието си, в крайна сметка ще намерите окончателния източник, най-висшата личност.

Мисля, че ви стана интересно за единия и половина Бог. Това е Върховният Бог плюс жизнената енергия, прана тя е половинката. Защото това е нещо толкова важно, че заслужава да бъде обожавано. Така че животът е обожаем обект! Това е нашият един и половина Бог.

Ала за нас кой е Единственият? Ишварах парамах кришна Върховният господар е Кришна. Ишварах парамах кришна сач-чид-ананда-виграха – Неговото тяло е вечно, изпълнено със знание и блажено. Анадир адир говинда сарва-карана-каранам[1] преди да е имало когото и да било е съществувал Говинда. Той е първият сред първите, най-висшата причина на всички причини.

И така, проповядвайки най-общо, трябва да кажем, че Кришна е Върховният. Но искате ли да чуете някои други мнения? Да навлезем ли малко в дълбочината на тази тема? Ако не, можем да спрем дотук. Бхактисиддханта Сарасвати – който бил синха-гуру, сразявал всички погрешни концепции като лъв – веднъж в една от своите статии казал: „Целият религиозен свят е обсебен от монотеизма. Те смятат, че има само един Върховен Бог. Но това е огромна грешка. Двама са. Ние сме дуалисти. Съществува доминиращ аспект на Върховния и доминиран аспект на Върховния”. Кой е доминиращият аспект на Върховния? Това е Говинда, Кришна. А кой е доминираният аспект? Радха!

И може да си речете, че това е краят: Радхе-Шям, Радха-Кришна. Веднъж имало един много известен махараджа в Индия, и той посетил езерото Радха Кунда, обикаляйки го с дандавати. Знаете как се прави: изправяте се, покланяте се с цялата дължина на тялото си, просвайки се на земята, сетне отново се изправяте и стъпвате на мястото, до което са достигнали преди пръстите на ръцете ви, и после отново се покланяте – това бил начинът, по който той обикалял Радха Кунда. Бхактите казали: „О, този човек има толкова голяма посветеност към Кришна, че извършва този дандават парикрам”. Ала Бхактисиддханта Сарасвати отвърнал: „Ние имаме по-различно разбиране. Нашата почит не е насочена към Кришна. Ние почитаме Кришна единствено защото Той е скъп на Радхарани. Цялата ни посветеност е за Радхарани. Пък Кришна участва в картинката защото е Нейният любим!” Но разбира се, обикновено ние не казваме това.

Така че да си мислим, че религията е обожание на 33 306 различни полубогове; че тя е политеистична, монотеистична, дуалистична система… не! Сведете това само до Една! Защото само Една е тази, която се споменава най-много пъти в маха-мантрата. Великите светци казват, че в крайна сметка съществува една-единствена сила. Затова трябва да сме неотклонни в своето обожание.

Много пъти сме говорили, че някои от преданите се фокусират върху тъмния Бог, нашия Кришна; други предани се фокусират върху светлата Богиня, Шримати Радхарани. А пък онези, които не могат да решат, могат да изберат Златния Аватар, защото в Него се сливат и двамата.

 

[1] Молитвите към Говинда от „Шри Брахма Самхита” 5.1

 Leave a Reply