Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
eyes

Върховният Бог каза: Мой скъпи Арджуна, понеже ти никога не Ми завиждаш, ще ти доверя тази най-тайна мъдрост, която като узнаеш, ще се избавиш от страданията на материалното съществуване. Това знание е царят на образованието, най-тайната от всички тайни. То е най-чистото знание, и понеже дарява пряко възприемане на аза чрез реализация, то е съвършенството на религията. То е вечно и се изпълнява с радост.”[1]

И така, тази божествена наука ще ни даде пряко осъзнаване на самите нас. Точно както като погледнете в огледалото. Какво виждате? Най-напред виждате телесното отражение, нали? Понякога дори тази картина не е много позитивна. Но ако се вгледате по-проникновено през очите, които са като порта, можете да съзрете нещо по-дълбоко. Можете да влезете във вътрешните си земи. Защото се казва, че очите са отражение на душата, докато лицето отразява единствено вашия ум. Виждате ли разликата? Лицето ви е просто отражение на ума ви, докато очите ви са отражения на вашата душа. Понякога не можете да контролирате лицето си, то издава пряко, непосредствено всичките ви емоции. Понякога можете да контролирате лицето си – да си сложите изкуствена усмивка. Но очите – те никога не могат да излъжат.

И така, кой съм аз? Трябва да потърся това. В изначалното си божествено съзнание ще открием своя дом.

И затова това божествено познание е съвършенството на религията”. Какво е религия? Хората в наши дни не са особено щастливи да се определят като религиозни. Религията не е на мода. Въпреки че тя е много важна за човешките същества. Защото религия би трябвало да означава моята връзка с Върховния. Това е истинска религия. Понеже „религия” значи „връзка”. Религаре – да се свържеш отново с Бога, с Всевишния. Това е йога, йога е връзката между човека и Всевишния. Но какво ще се случи ако на един йога курс вземете да речете: “Сега ще ви уча на религия”? Учениците ще протестират: “Не, не, не, дайте ми само асани, никаква религия!”

При все това, за да разберем себе си в божествен контекст, тази божествена наука е най-добрата религия. Това не е някаква старомодна система за промиване на мозъка, а истинска духовна наука. Тя е вечна и се изпълнява с радост.” Тази точка е много важна. Защото ние изначално, по естество сме блажени, радостни. Така че ако се приближаваме към своето изначално състояние, ще долавяме това блаженство, това удовлетворение, независимо от външното обкръжение, защото сме вечно свързани с Върховния и тогава това е нашата реалност. Това е жива вяра, това е жива връзка.

[1] Бхагавад Гита, 9.1-2Leave a Reply