Archives

Calendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
20170818_055126

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)

(продължава от предишния петък) 

Въпрос: Откъде знаете всички тези становища, които изричате? Само защото сте чели много или лично сте ги преживели? С една дума – просветлен ли сте?

Свами Тиртха: Това си е моя работа. Обаче учителите ми са.

Коментар: Все пак не съм убеден, че имате реализации относно темите, по които говорите. Думите Ви по-скоро звучат като коментари на нещо прочетено.

Свами Тиртха: Всъщност вие сте прав, редно е да изследвате. Не бива да вярвате или приемате всичко, което чувате. Затова се радвам много, че имате силата да разсъждавате. Обаче дали аз съм реализирал нещо или не – това не променя вашата позиция. Защото вие също трябва да потърсите собственото си просветление. Така че помислете отново. Ако в тези думи има някакъв смисъл, ако те ви носят вдъхновение – тогава продължавайте, стремете се да намерите вътрешното си удовлетворение. Може би тук, може би на някое друго място – това няма значение. Всички принадлежим на Бога. Аз не искам да правя някаква тесногръда пропаганда, тъй като сме се събрали да разговаряме за божественото. Но всички ние трябва да намерим своя път навън от този лабиринт на материалното битие. И в случай, че открием братя и помощници в това усилие, сме големи щастливци. Така че ако Вие ми помогнете да осъзная в по-голяма дълбочина или да открия истината, ще ви бъда много благодарен. Защото всички ние служим, всички ние търсим – и Вие, и аз, и останалите – всички сме еднакви в това отношение. Всеки напредва по съответния си път, ала има нещо, което ни обединява – всички сме хора. В момента преминаваме през този опит и имаме способността да мислим, да разсъждаваме за себе си, за света и за Бога. И Вие сте прав – невероятно трудно е да се изрази неизразимото, да се говори за онова, което е отвъд думите, да се достигне Бога. Това е нещо толкова велико, толкова надхвърлящо всичките ни възможности. Всъщност то е най-големият шанс в човешкия живот – да можем да влезем в досег с истината. И затова трябва да търсим. Моля Ви, помогнете ми да намеря.

Отговор: Стига да мога, ще го направя.

Свами Тиртха: Благодаря Ви! Обаче дали съм реализирал нещо или не, отново повтарям, си е моя работа. Защото всички ние трябва да намерим сами собственото си лично освобождение и просветление. Аз не мога да постигна вашето съвършенство вместо вас. Моят духовен учител не може да постигне моята реализация – сам трябва да работя за нея. Той дава, но аз трябва да приема. Затова дали аз съм постигнал или не, това не значи, че вие не можете да постигнете. Но трябва да търсите. Всички ние трябва да търсим.

Коментар: Понеже Ви считат за духовен водач, затова е редно да задам такъв въпрос. Защото учителите са два вида: със сила и без сила.

Свами Тиртха: Сила аз нямам.

Гиридхари: Махарадж, съжалявам, но се чувствам оскърбен да присъствам на подобна сцена. Един гост се опитва да сравнява духовния учител с когото и да било. Аз не съм дошъл тук, защото Вие сте най-силният и най-умният, а защото имам нужда именно от това, което Вие ми давате. Лично аз не бих следвал духовен учител, който е много силен, но използва силата си, за да мачка своите ученици…

Свами Тиртха: Не, не, не, моля… Няма проблем! Простите въпроси са добри. Сложните въпроси са още по-добри. Но предизвикателствата са най-доброто. Защо? Защото тогава се вижда кой кой е и кое какво е. Така че аз съм много удовлетворен. Трябва да даваме на хората свободата да имат собствено мнение. Поне до определени граници. Защото това е изключително важно! Затова трябва да го изследваме. Това е много голям въпрос: на какво да посветим живота си? Чий съвет да приемем? Много е важно. Естествено, че трябва да видите кое какво е. Аз съм много удовлетворен от това. А щом учителят е удовлетворен, всички ученици също са доволни. Съвсем просто е. Защото когато преданите са удовлетворени, учителят също е доволен. Това е начинът да правим всички все по- и по-щастливи. Такова е нашето съревнование. Аз искам да ви направя духовно щастливи, не материално щастливи – различно е. А вие трябва да работите за духовното удовлетворение на своите учители – не на един, а на всички. Тогава, ако всеки действа за успеха на останалите, това е истински успех. Защото обикновено какво се случва в материалната сфера – всеки работи за собствения си успех. И хората наистина постигат известен успех. Само че той не им носи удовлетворение. Aber Leben ist schwierig – но животът е труден. Затова трябва да достигнем и да действаме на различно ниво – когато искаме да служим на другите, когато искаме да подпомогнем удовлетворението на другите. Това е божествен принцип. Ние не действаме за собственото си щастие и удовлетворение, а работим за другите. Поне бъдете безкористни. Поне толкова! Но това е по-добро от знанието, по-добро и от медитацията.[1] Така че да посвещаваме дейностите си в настроение на служене, да помагаме на останалите, да сме им полезни, да служим на Бога и т.н. – това е нещо добро и духовно.

Научил съм от учителя си, че всички въпроси са добри. Особено ако касаят висшето благо на човечеството.

 

(следва продължение)

 

[1] „Бхагавад Гита” 12.12

 

 Leave a Reply