Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
155242_486791050488_528890_n

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 сутрин, София) 

Въпрос: Как да отсъдим кой има вяра и кой не, кой е истински и кой фалшив в своята преданост?

Свами Тиртха: Позволете да разкажа две случки в отговор на този въпрос. Веднъж Шридхара Махарадж запитал преданите, които били край него: „Как човек да прецени дали някой е интелигентен или не?” Всички се замислили много интелигентно как да разрешат тази задача? Но не могли да измислят добър отговор. Тогава Шридхара Махарадж казал: „Ако самият ти си интелигентен. Ако ти си интелигентен, незабавно ще разбереш кой е интелигентен.” Защото ако не сме интелигентни, ще считаме някой глупав човек за много интелигентен. Но ако имаме правилното мерило, веднага, без да се замисляме ще разбираме кой е на същото ниво. По подобен начин, Ако сте чисти по сърце, незабавно ще разпознаете тези, които са чисти по сърце. Ако сте силни във вярата си, незабавно ще виждате силната вяра у другите. Ако сте истински, ще разберете кой е истински.

Но това не е най-високото ниво. Най-високо ниво означава, че дори да виждате грешките и недостатъците на другите, те не ви интересуват. Дори да виждате, че другите не са толкова силни, вие сте готови да ги направите по-силни.

Другият случай е когато някой попита Гурудев: „Как можем да преценим нивото на напредък на някой предан?” Как можем да съдим за бхактите – като цяло това беше въпросът. Знам, че съм ви споменавал тази история стотици пъти, но си струва да се повтори. Той много се натъжи и каза: „Бог не ни е изпратил бхактите, за да ги съдим, а за да им служим!” Така че това трябва да е принципът. Ако имаме бхакти наоколо си, нека ги ценим. Защото вероятно ние не можем да отсъдим кой е истински и кой не е. Обаче Кришна може и гуру може. Ала нека си помагаме един на друг да ставаме по-истински. Защото ние работим според един много специален принцип – твоят успех е и мой успех. Тоест ако един човек направи стъпка напред в духовното си развитие, това е благотворно и за всички останали, това е постижение и за всички останали. Защото духовната сила на цялата група нараства.

Разбира се, трябва да сме поне малко интелигентни, за да разбираме това. Защото какво е нашето мерило? Може някой да следва всички външни формалности, ала без вътрешната същина. Може някой да се радва на дадена позиция, но да не притежава истинските качества. Или пък може да си мислим: „Има бхакти на предна линия и има такива, дето са втора класа.” Но сам аз се чувствам трета или четвърта класа. Както и да е, малко интелигентност също е необходима, за да има човек вярното мерило. И има една бенгалска поговорка: ати бхакти чхорера лакхана. Ати бхакти – ще речете: „О, да! Става дума за бхакти! Това е за нас!” Но внимавайте! Ати означава „изключително, прекалено много”. Ати бхакти – прекалено много преданост. Лакхана е като „знак” или „символ” за нещо. А чхорера е падеж на чхора. Какво е чхора?

Отговор: „Крадец”.

Свами Тиртха: Да. И какво се получава, като съберем всичко това заедно? Като крадеш много си добър бхакта – или как? Ати бхакти чхорера лакхана – „Прекалената преданост е присъща на крадеца”. Значи ако някой прави шоу от своята преданост, бъдете нащрек. А ако някой просто смирено служи и продължава да изпълнява своите обещания – последвайте го, той е добър пример.

 

 Leave a Reply