Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
guru-disciple

(продължава от предишния брой)

Тиртха Махарадж: Споменахте един много специален тип разбиране между гуру и шишя. Нека разгледаме това за малко. Кой кого ще разбира?

Някой: Ако ученикът е на същата вълна като учителя, тогава енергията на учителя преминава през ученика, те стават едно. Може би.

Тиртха Махарадж: Е, в идеалния случай. Това е когато тоягата се превръща в удължение на ръката на учителя. Иначе сте просто тояга, лежаща насред улицата. Но веднага щом бъдете свързани, щом някой ви хване, сграбчи ви, тогава се превръщате в продължение на ръката.

Много е хубаво, че го изразихте по този начин. Защото на практика, интелектуално разбиране от страна на шишя, ученикът да може да разбере гуру – това е невъзможно. Не си губете времето в подобни опити. Гуру е загадка. И не е необходимо да се изследва истината, достатъчно е да бъде обожавана. Да се възхищаваме на истината! Защото посредством това възхищение ще се предаде повече енергия. Интелектуалният анализ убива котката. А ние трябва да милваме котката. Така че подходът би следвало да е друг. Но е вярно, че в такава много интензивна духовна връзка има шанс за все по-добро и по-добро разбиране.

Знаете, има различни видове гуру и различни видове ученици. Начинаещият ученик получава наставление, ала въпреки това не го изпълнява. Следващо ниво – получава наставление и го изпълнява. По-следващо ниво – няма наставление, но той въпреки това изпълнява. И така, кое е най-високото ниво?

Кришна Прия: От тези трите?

Тиртха Махарадж: Имаш ли някакви други опции?

Кришна Прия: Не. Последното?

Тиртха Махарадж: Да, в случай, че той разбира, че може да сканира сърцето на духовния учител. Защото ако сме много активни без разбиране, това е опасно. Знаете, „глупав и мързелив”, „глупав и активен”, „умен и мързелив” и „умен и активен” – това са четирите типа човешки същества. Кой е идеалният лидер?

Отговори: Последният, умният и активният.

Тиртха Махарадж: О-хо-хо! Ако сте шеф, ще видите, че това е много опасен тип – умен и активен, това е опасно. Той е като джин. Отваряте бутилката, джинът излиза и не можете да го приберете обратно. Защото той е умен и активен. Най-добрият мениджър от по-ниско ниво е умен и пасивен. Тъпоумният и пасивният – това е най-добрият служител. Не се двоуми, малко трудно се задейства, но е спокоен, не създава проблеми. Глупавият и активният – отървете се от него! Това е бедствие. Онова, което вие сте създали, той ще го съсипе. Уволнете го! Глупавият и мързеливият е лесен. Мързеливият и умният става за разговори. Но не очаквайте от него да свърши каквото и да било. Бива го за обсъждания, идеи, планове… обаче нищо не се случва.

И така, ако искате елитна група може да си помислите, че са ви нужни умни и активни хора. О, бъдете много внимателни! Ако съберете заедно силни, активни и умни хора, те най-вероятно ще воюват помежду си. И за да се избегнат тези битки, групата трябва да има духовна настройка.Leave a Reply