Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 15.08.2017 вечер, Лудащо)

Празнуваме плодовете на едно красиво усилие. Както сме научили от нашия учител, животът на бхактата такъв, какъвто е, не е просто пасивен вид медитация или някакъв индивидуален, личен път, а е активен тип служене. Вдъхновението идва, благословиите валят и това кара преданият да отвърне. Дълъг период от време вдъхновението ни спохожда свише – от нашите учители, от нашите наставници. Сетне изведнъж то започва да тече от друга посока – откъм всички онези, които идват след нас. Но това не означава, че посоката на вдъхновението се е променила, защото чрез тях, чрез следовниците така да се каже, чрез тези, които идват след нас, все същото божествено вдъхновение ни приканва към служене.

Гурудев, моят духовен учител, имаше мечти. Някои от мечтите му вече са сбъднати, други все още не са се проявили. И аз наистина се надявам от най-дълбоката същина на сърцето си, че това, което се проявява тук, е друга негова скрита мечта.

Усещането ми е, че Лудащо осигурява възможност и благоприятна среда за предано служене.  В един смисъл това е и физическо място, има го на Гугъл Мапс, но същината му е скрита, тя не може да бъде видяна. Защото същината на това място сте вие. А през повечето време вие сте тук в непроявена форма.

Прислонихме се тук в Лудащо преди петнайсетина години; а строежът на Лунната Къща започна преди 4 години. Може да си речем, че тази сграда е построена от различни материали – например дървени греди, кирпичени тухли и т.н. Обаче още в самото начало решихме, че тази сграда ще бъде съградена от обич. Затова трябва да изразя дълбоката си благодарност на всички вас, които помогнахте този план да се осъществи. Позволете ми да не споменавам имена, всички знаем на кого трябва да благодарим: на всички онези, които отдалеч подкрепяха с щедрите си дарения този строеж; на тези български братя, които в най-горещата лятна жар бутаха напред строежа с физическия си принос; и на тези местни бхакти, които даваха най-доброто от себе си, че и малко повече. Това е много славно служене – да осигуряваш обстановка за служене, служейки на всички онези, които могат да получат духовна полза тук. Полубоговете поръсиха цветя – доколкото можах да преброя, имаше поне милиони листенца. И ви пожелавам хиляди пъти повече благословии да се изсипят над вас, за да ставате все по-силни и по-посветени в своята преданост, и да постигнете целия възможен успех в служенето, подпомагайки божествената воля, а в края на краищата и божествената любов.

Тази къща е малка кутийка-подарък за нашия Бог Говинда. Малко време и усилия; а скъпоценните камъни, скъпоценните перли вътре в това ковчеже сте самите вие. И така, заявявам, че отсега нататък тази Лунна Къща принадлежи на служенето към Радха-Говиндаджи, в служба на нашия тукашен Гирирадж, на парампара и на всички вас. Плюс всички бъдещи поколения, които ще посетят това място. Нека те да продължат тази мисия.

(следва продължение)Leave a Reply