Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
79965781_1500311043451808_3887549855102402560_n

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 вечер, София)

Срещи с Божественото. За това трябва да говорим, то е, което търсим. А понякога е и от което се боим. В момента сме дотолкова обусловени от илюзията, че се чувстваме у дома. Просто погледнете живота си. Живеем удобно, знаем как да се движим всред обкръжението си, познаваме добрите и лошите страни на живота си. Затова се чувстваме като у дома, познаваме тази околна среда. Това е един вид обусловеност. Ако се наложи да посетите, да речем, друга държава или друг град, попадате в непозната среда. Незабавно се появява чувство на отчаяние: „Не знам как да се движа тук. Не познавам езика, забравил съм си мобилния телефон вкъщи. Къде ми е сигурността? Това обкръжение ми е непознато.” Въпреки че човек никога не знае какво може да го очаква в едно ново обкръжение. Може там да ви споходят най-големите благословии. Но тъй като средата ни е непозната, това някак ни плаши. Разбирате ли какво имам предвид? Само си представете, че изведнъж ви отстранят от настоящото ви обкръжение и като парашутист ви хвърлят в напълно непозната обстановка. Изложени сте на неочаквани неща. Разбира се, че ще сте притеснени. Затова не бързайте с такава лекота да отхвърляте настоящото си обкръжение. Защото изведнъж може да се озовете в съвсем нов свят. По мое скромно разбиране, трябва да ценим каквото имаме. Може да не е много, но поне е отправна точка за пътуването ни.

В същото време трябва правилно да наблюдаваме кое какво е. „Каква е истината за сегашната ми материална обусловеност и каква е истината за духовните ми амбиции?” Защото може да очакваме да заменим сегашната си материална обусловеност с друга обусловеност, да я наречем “духовна”. Живот означава да изразяваш себе си. В едно познато обкръжение ние вече знаем как да се изразяваме. Ала в един нов свят, в ново обкръжение трябва да изучим нов език, нов начин на изразяване. Например, ако се присъедините към кръговете на преданите, започвате да учите нов език. Това е нов вид обуславяне. Слагате си други дрехи. Преди вие, дами, идвахте в джинси; сега започнахте да имате сарита. Или мъжете – обличате дхоти, което допреди ви е било напълно непознато. Или пък започвате да изразявате себе си чрез скачане и танцуване по време на киртан. Започвате да имитирате санскрит, държите се сякаш го знаете. И по множество други начини започвате да изразявате новата обусловеност – да учите и показвате новия език. Но къде е смисълът? Само формалностите ли сме променили? Заменили сме българската народна традиция с фолклора на Утар Прадеш, Индия? Заменили сме една носия с друга? Само формата ли сме променили или същината? Започнали сме да учим нов език, но запазвайки стария си начин на мислене, или започваме да придобиваме нов начин на мислене? Макар че начинът на мислене – това не сте вие, то е нещо, което притежавате.

Не бива да разбираме погрешно – промяната на формалностите не е равнозначна на достигане до някаква същина. Недейте да заменяте обусловеността с друга обусловеност. Заменете обусловеността със свобода. Пристъпете една крачка по-близо до истината.

 

(следва продължение)Leave a Reply