Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
tatastha 4

(от лекция на Свами Тиртха, 09.01.2016 сутрин, София)

(продължава от предишния понеделник) 

„В „Бхагавад Гита” е потвърдено, че след много-много раждания, когато човек действително помъдрее, той се отдава на Васудева[1], знаейки съвършено добре, че Кришна, Васудева, е източникът и причината на всички причини. Въпреки че такъв мъдрец е много скъп на Кришна, останалите също са приети като много възвишени, защото макар да са нещастни или да се нуждаят от пари, те са дошли да търсят удовлетворение при Кришна.”[2]

Така че дори да имаме съвсем мъничка частичка божествено знание или преданост, рано или късно те ще превземат цялото ни съзнание, стига да не допускаме големи грешки.

„Без да се издигне до позицията на гяни, мъдрец, никой не може да се придържа към принципа на обожание на Върховния. Мъдър е този, който напълно е разбрал, че е душа от духа, а не просто тяло.”

Това звучи като твърде простичка информация, ала при все това отнема дълго време да се осъзнае. Ако искаме да открием някаква съвсем обща цел на дейностите си, можем да я формулираме по следния начин: да помагаме на хората да разбират, че не са умиращите тела, а вечни души. Това би могло да е една добра програма за тази кампания – много общовалиден, универсален принцип, за да могат хората да не остават в материалното разбиране за живота, а по-скоро да се стремят към духовното. Пък в съответствие със своите способности, готовност и чистота, можем да достигаме до все по-висши и по-фини пластове на реалността. Но както се казва в този толкова важен стих от „Гита”, бахунам джанманам анте гянаван мам прападяте; бахунам джанманамслед много-много животи, множество прераждания; гянавантези, които притежават знание, които са разбрали – те ще се отдадат на Мен, мам прападяте. Васудева сарвам итиВасудева е всичко. Той е всичко. Кришна е всичко, но не всичко е Кришна. Това звучи като дзен коан. Размишлявайте цял живот върху този коан. Кришна е всичко, но не всичко е Кришна. Васудева сарвам итиТой е всичко; са махатма судурлабхатакава велика душа, която разбира всички тези тайни, е рядкост. Бахунам джанманам антезначи щом имаме шанса, поканата да разберем нещичко за тези тайни, много-много животи са зад нас. И може да не успеем да усъвършенстваме напълно и цялостно това разбиране, ала въпреки всичко трябва да се опитваме и да сме сигурни, че в края на краищата ще достигнем до съвършеното разбиране.

И след това е добавено: „Може да се заключи, че човек, който е свободен от материалното разбиране за живота, е подходящ кандидат за чисто предано служене. В „Гита”[3] също е потвърдено, че след Брахман реализацията, когато човек е свободен от материалните тревоги и може да гледа на всички същества равнопоставено, той има качествата да встъпи в преданото служене.”

И така, това трябва да е нашата позиция и нашата надеждаче щом сме поканени в това настроение на предано служене към Върховния, рано или късно трябва да се избавим от материалното оплитане. А най-лесният начин да се случи това е да намерим нещо друго, което да ни увлече. Ако сме под някакво влияние, как можем да се избавим от него? Като дойдем под друго влияние. Ако живеете под властта на местния управник и не сте удовлетворени от нея, тогава поставете се под по-висша власт, под по-висша закрила. Щом не ви удовлетворява министъра, идете при царя. Това е начинът да подобрим своя обхват. Щом не ни харесва въздействието и властта на илюзията, нека се предоставим, нека се отдадем на закрилата на божественото. За това трябва да сме много решителни: „От днес насетне ще се старая по всякакви начини не просто да избягвам влиянието на илюзията, защото това е невъзможноВ „Гита” е заявено: „Тази илюзия, съставена от трите Ми вида енергии, е невъзможно да бъде надмогната[4]. Но е казано и, че „Тези, които Ми се отдадат, могат с лекота да я прекосят.” Да, ние искаме съзнателно и доброволно да се поставим под закрилата на божествената енергия.

 

(следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 7.19

[2] „Нектара на предаността”, Глава 3

[3] „Бхагавад Гита” 18.54

[4] „Бхагавад Гита” 7.14Leave a Reply