Archives

Calendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
брахма

Днес ви каним да продължим дискусията си за различните видове вяра. Разговаряхме за различните видове контрол – бяха споменати контрола над тялото, контрола над речта, контрола над мислите – и те се практикуват от онези, които са в проявлението на доброто.

 “Това тристранно въздържание, извършвано с трансцендентална вяра от човек, който не очаква материални облаги, а го върши единствено заради Върховния, се нарича въздържание в доброто. Но въздържание, извършвано от гордост или за печелене на почит, слава и обожание се казва, че е в проявлението на страстта. То не е нито стабилно, нито неизменно. А въздържание, извършвано от глупост, със себеизтезание или с цел да унищожи или нарани другите, се казва, че е в проявлението на невежеството.”[1]

Съществува идеята, че изтезавайки тялото можем да постигнем духовни резултати. Без съмнение, страданието ще ни донесе известни реализации. Не е ли така – ако нищо не се случва в живота ни, много трудно се учим. Обаче от трудностите научаваме много. При все това, аз имам лекото усещане, че създавайки едно позитивно обкръжение също бихме могли да учим. Така че нашият основен идеал не е да се самобичуваме всеки ден – само през ден. И ако се стремим да създаваме позитивна обстановка за останалите, сигурен съм, че Кришна ще хареса това служене. Няма значение колко си страдал, колко си изгубил, но ако помагаш на другите да са щастливи в Кришна съзнание, това е велико служене.

Ала отречението е необходимо. Точната дума, използвана тук, е тапаха. Какво е значението на тапаха? Тап? Всъщност тап е въпрос на енергия. Смисълът е да загрее, да генерира топлина, да генерира енергия. Какво означава това? Отречение и генериране на енергия? Обикновено си мислим, че ако практикуваме някакво отречение, губим енергия. Ако не ям, ще отслабна; ако медитирам твърде много, винаги заспивам – мислим си, че губим енергия. Ала всъщност истинската тапася е да се генерира енергия.

За духовния живот ни е нужна енергия, нужна ни е сила. Как да добием тази сила? Извършвайте тапася. Ако чувствате, че сте слаби в своите практики, в духовните си дейности – извършвайте тапася. Дайте обет: “Няма да ям сладкиши в продължение на една година.” Или: “Ще присъствам на всяко сутрешно арати.” Или: “Ще поднасям по няколко допълнителни кръга на Кришна.” Или каквото и да било! Такъв вид допълнителна практика, под формата на тапася, ще ви помогне да генерирате повече сила. Разбира се, в крайна сметка не ние генерираме някакви енергии, а някои енергии ни се дават.

Но тапася е толкова значима дума и практика, че е била първата дума, която Брахма е чул в тази вселена: “Тапаха. Извършвай отречение!” Защото той медитирал върху темата как да сътвори тази вселена, как да я подреди и да намери обяснение за материалното проявление. Тогава чул това предложение, този божествен звук: “Тапаха, извършвай отречение и тогава ще разбереш. Така че ако искаме да разберем нещо, трябва да извършваме някаква тапася. По този начин ще съумеете да генерирате онази сила, която ще ви помогне да преминете на следващото ниво.

А коя е най-голямата тапася?

Кришна Прия: Да посветиш целия си живот на Кришна.

Тиртха Махарадж: Да. А по-практически? За да изпълняваме на практика служенето към Кришна трябва да следваме наставленията на гуру. Това е истинската тапася, казвам ви. Защото докато ние решаваме как да служим на Кришна, е много сладостно. Съгласен ли си, Гиридхари? Но незабавно щом получим същото служене като задължение – ще намерим всички извинения защо да не го вършим.[1] Бхагавад Гита 17.17-19Leave a Reply