Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
mind

Има толкова много послания в този свят. Кое е най-доброто послание? Най-доброто послание е словото на Бога. Но ние се нуждаем не само от слово, от послание в слово; нуждаем се от послание в песен. И това е „Гита”. Гита означава „песен”. Затова ще прочетем от тази толкова свята книга, „Бхагавад Гита” – божествената песен. И така, това не е словото на Бога, това е песента на Бога.

Тъй като сме съгласни, че контролът на ума е много съществен дълг на всеки духовно практикуващ, нека повторим този стих. С помощта на ума си човек трябва да се избави, а не да деградира. Умът е приятел на обусловената душа, както и неин враг.” И след това: За онзи, който е победил ума, умът е най-добрият му приятел; ала за този, който не е успял да го направи, умът му си остава най-големият враг.”[1]

И така, какво представлява нашият ум? Това ние ли сме? Нашата душа ли е? Нашето сърце ли е? Или е нашето тяло? Отражение ли е? Какво е той? Някои казват, че умът съществува само в материалната сфера, други казват, че умът съществува в менталната сфера, а пък трети – че той съществува дори в духовната сфера. Има толкова много тълкувания, толкова много идеи за ума. Но какво е нашият ум? Нашият ум е като отразяващо огледало. Не е нито душата, нито тялото – намира се по средата между двете. Защото ако тялото спре да функционира, например в делириум или в припадък, умът все пак функционира.

В ума присъстват три функции; мислене, изразяване на воля и чувстване. И така, там, където можем да идентифицираме силата на волята си, своите мисли и своите чувства – това е умът. Той не се намира във върховете на пръстите ни и, трябва да ви кажа, не се намира и в мозъка ни; той е някъде другаде. Прониква тялото ни и е фокусиран в сърдечната чакра. Не е груб телесен елемент, а е по-фин. Пак се счита за материален елемент, но е по-деликатен, по-нежен, по-чувствителен от грубите елементи като земя, вода и останалите. Той има двойна природа. Основните материални елементи са последствия. Ала умът, заради фината си природа, притежава и аспекта на причина. Така че присъстват и двете страни – причина и ефект, ефект и причина. Защото умът, можем да кажем, е отражение на душата, затова в този смисъл е последица; обаче също така е причина за сетивните дейности, за телесните функции и т.н. Той е сякаш връзка между тялото и душата. Също така можем да го сравним с таблото в една кола. Чрез него можете да се свържете с двигателя. И така, тялото е двигателят, или колата, а шофьорът е вашата душа. И посредством ума можете да управлявате колата. Това е функцията на ума – да осигурява връзка. Но ако таблото не показва правилно, тогава карате твърде бързо и се налага да заплатите цената. А както чух, системата се променя и тук, в София. Няма да ви спре корумпиран полицай, когото да подкупите с десет лева. А ще направят снимка и ще ви пратят сметката. Така че присъединяването към Европейския съюз означава, че трябва да платите цената. Но това не беше политически коментар.

Знаете, животът става все по- и по-сложен. И понякога умът ни е като дистанционното на климатика – някой път работи, друг път не, понякога предава информация, друг път – не особено. Това е умът: ако функционира правилно – хубаво, ще постигнете целта, обаче ако не функционира добре – това поражда толкова много проблеми. Затова като духовни практикуващи, ние трябва да го овладяваме, трябва да имаме власт над него. Не умът да ни контролира, а ние да контролираме ума. Е, ако си седите в креслото у дома, може и да си мислите: “О, аз вече съм овладял ума си”. Но само щом срещнете някого, просто губите контрол и се вбесявате.

От друга гледна точка умът има две функции – приемане и отхвърляне. Понякога приемате фалшиви концепции, например че „аз съм себеовладян”, което не е вярно. Друг път не приемаме нещата такива, каквито са, не вярваме в реалността. И така, понякога вярваме в лъжливи неща, а друг път не вярваме в реалността. Затова трябва да се натъкнем на определени обстоятелства, за да проверим овладян ли е умът ни или не. Защо трябва да се овладява ума? За да постигнете духовните си цели. Дори в материален план, ако сте съсредоточени е много лесно да постигнете целите си. Не сте ли съсредоточени, няма да ги постигнете.

 

(следва продължение)

[1] “Бхагавад Гита”, 6. 5- 6Leave a Reply