Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Има много различни дефиниции за интелигентност. Едни казват, че интелигентност е да се разбира разликата между дух и материя. Което е добра отправна точка, не е лошо. Следващото мнение е, че знание е да разбереш „аз съм душа”, а мъдрост е да осъзнаеш „аз съм слуга на Кришна.” Това също е вид духовна интелигентност можем да го наречем.

 

Но ако погледнете от съвсем практична гледна точка: първо трябва да си най-добрият; второ: да реагираш много бързо на всичко ново, което идва към теб, да си много активен в отговора който даваш; и трето: дори от губеща позиция да излезеш като победител. Но това е твърде материалистична дефиниция!

 

Затова трябва да добавим и нещо четвърто – чистота на намерението. Ако целта ти е чисто духовна – тогава можеш да си най-добрият, можеш винаги да печелиш, можеш бързо да реагираш – понеже целта ти е толкова чиста. Така че ако помислите върху тази дефиниция, според мен ще съумеете да приложите интелигентността си към проблемите и реалностите в живота си. Защото понякога ситуацията ни изглежда като безнадежден случай. Но тогава трябва да сме достатъчно интелигентни да я превърнем в история със щастлив завършек.

 

Такова е практическото приложение на интелигентността. Тя също е дадена от Кришна, интелигентността ни е дадена от Него. Той казва: „Използвай интелигентността си във връзка с Мен.” Не казва: „стани глупав и безразсъден тип”. Не! „Използвай интелигентността си във връзка с Мен.” Това е много важен стих!Leave a Reply