Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
12004121_10153600491010489_5294579205355438499_n

(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2016 сутрин, София) 

(продължава от предишния понеделник) 

И така, ако общуваме с махатми, ние автоматично сме привлечени към техните идеали. Ала същевременно все още сме обусловени от дотогавашния си живот, навици, сенки и т.н. „Човек може да остава прекалено привързан към плодоносните дейности и материалното сетивно наслаждение.”[1] Такова е тъжното състояние на човешкото същество на тази планета Земя – привързаности. Всъщност нищо друго не може да ви създаде какъвто и да било проблем, освен вашите привързаности. Има само едно, на което не можем да устоим – изкушението, идващо в толкова много различни форми.

Тогава какво да правим? Един начин да се прекрати тази привързаност е да се изтърпят различни видове отречения. „Да пропъдиш дявола от себе си”. Или да приветстваш ангела, който влиза в живота ти. Ако не сме готови да преминем през всички тези различни видове отречения, тогава най-добрият път е да следваме насоките на тези велики души.

Ако се вгледаме в цялата тази система – че имаме възможността да общуваме с някой чист предан, че при все това имаме някои привързаности и материални стремежи, и че не сме особено готови да търпим различни видове лишения – „такъв човек става подходящ кандидат за отдаване на предано служене. Значи това сме ние, нали! Ние сме кандидати за този процес! Тази история говори за нас, за настоящото ни положение. Идеята ни харесва; не сме особено готови да платим висока цена; и сме ограничени по толкова много начини. Така ли е? Виждате, нашата философия е много възвишена, много теоретична и едновременно съвсем практична – описва ситуацията на хората такава, каквато е.

Но какво да сторим тогава? Нима да се оставим материалната ни сянка да властва над нас? Или да сме готови на мъничко отречение? Да, отговорът е да! Но най-доброто предложение, което мога да ви дам, е да се хванете за крайчеца на дхотито на някой чист предан и така да вървите нататък. Защото чрез този досег, помощта, благословиите и силите, необходими да се извърви този път, идват много лесно.

„Това привличане към Кришна съзнание в общуването с чистите предани е признак на изключително добра съдба. Бог Чайтаня потвърждава, че единствено щастливците, по милостта на автентичен духовен учител и на Кришна, получават зрънцето на преданото служене. Кришна казва в „Шримад Бхагаватам”: „Мой скъпи Уддхава, само по изключително добра съдба някой бива привлечен към Мен. И дори той да не е напълно непривързан към плодоносните дейности или да не е изцяло привързан към преданото служене, при все това такова служене бързо дава ефект.”

Така че всички ние имаме късмета да сме поканени и мисля, че до един сме много добри кандидати за този процес, защото имаме всички необходими качества.

 

(следва продължение)

 

 

[1] „Нектара на предаността”, Глава 3Leave a Reply