Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
temple-rudraksha-beads-tim-gainey

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
„Чистотата зависи от любовта, а любов означава жертва, „умри, за да живееш.” Трябва напълно да умрем по отношение на интереса си да живеем тук; тогава в нас ще се пробуди друг един интерес и ние ще заживеем в него. Такъв е нашият стремеж и заради него сме изоставили всички „стабилни” неща – дом, собственост, приятели, баща, майка, деца и близки. Изоставили сме толкова много неща, за да търсим нещо друго. Вече не ни запленяват земните притежания, защото търсим надземното.”[1]
Както е казано в Библията: „Ако сте привързани към нещо друго, освен към Мен, не идвайте с Мен. Ако сте положили ръка на ралото, не обръщайте лице назад”. Веднъж решили ли сме, че искаме да намерим път извън този лабиринт на материалното битие – нека вървим напред! Нека не се страхуваме! Може да си мислите, че губите нещо, но от личен опит ви казвам: онова, което ще получите, е много по-добро. 
Може ли да ви разкажа нещо лично? Защото досега говорим на теория. Веднъж един мой много скъп брат бе писал на духовния ни учител, възхвалявайки своите духовни братя и сестри: „Аз търсех приятели, а намерих близки роднини.” Долавяте ли разликата? „Търсех приятели, а открих своето семейство”. Толкова по-съкровена връзка! Мисля, че това е нещо много красиво: отказваме се от незначителните светски взаимоотношения и намираме нещо по-дълбоко, нещо наистина духовно. Така че, ако тъй да се каже, изгубите нещо, онова, което ще получите, ще е много по-добро. 
Има една много специална история. Един духовен учител имал много ученици, а един от тях бил на поклонение в Индия. Междувременно какво се случило с учителя? Представете си, откраднали му джапа-малата. Това е много необичайно – някой да ти задигне най-святото, броеницата. Обикновено ние получаваме своята джапа-мала от учителя си. Така че това е пряка връзка – тъй като той я е докосвал, хванем ли броеницата си, ние хващаме ръката му. Така че можете да си представите как се е чувствал учителят: „Джапата ми е изгубена!” Човек се замисля: „Къде сбърках, че да се случи подобно нещо?” Той разсъждавал и медитирал дълбоко; междувременно неговият ученик се завърнал от поклонническото си пътуване и казал на учителя си: „Гурудев, донесъл съм ти нещо от Индия!” Защото нали знаете, това съответства на традицията – когато отиваш при духовния си учител му носиш нещо. Дали ще е златен ролс-ройс или малко дърва за огрев – нещичко донасяш. Той не се нуждае от вашия ролс-ройс, нито му трябват много коли, но ние самите имаме нужда да се научим: „Трябва да съм достатъчно внимателен да не идвам с празни ръце”. Или: „Щом отивам в храма и се явявам пред муртите, трябва да донасям нещичко.” Я златно ферари, я нещо друго. Като ходите на гости, занасяте там нещо, нали – съвсем просто е. Нима може да идваме пред Бога с празни ръце? Нещичко трябва да донесем – едно цвете, едно кило ориз за кухнята. 
И така, този предан много добре познавал традицията и казал: „Мой скъпи учителю, донесох ти нещо от това поклонение.” Учителят попитал: „Какво е, мой скъпи сине?” А момчето казало: „Бяхме на посещение в един много специален храм. Там обожаваха Кришна. А в един ъгъл открих това” – и подал нещо на учителя. Какво било то? Джапа-мала, много необикновена джапа-мала. А сетне разказал историята: „Бяхме в този толкова изключителен храм, изпълнен с много наситена атмосфера, и не щеш ли видях в ъгъла да си стои една джапа-мала. Знам, че може би не е много хубаво да се взима джапа от някой храм, но въпреки това усетих, че трябва да ти я донеса!” 
Така че ако изгубите нещо, ще бъдете възмездени. Разбира се, това не означава всички да почнете да си губите джапите и да очаквате да получите нова раса джапа, изпратена директно от храма Радха-Говиндаджи. Но трябва да сме сигурни: каквото изгубим, ще бъдем компенсирани неимоверно по някакъв незнаен начин. Днес може да виждате само загубата, но утре ще видите и осъществяването. Така че каквото и да изгубите, ще получите повече. Например, ако изгубите привързаностите си, ще получите свободата си. Ако изгубите лъжовния си егоизъм, ще можете да достигнете до нивото на атман – духовното ниво. Който не играе, не печели.
 
(следва продължение)
 
1.  „Златната стълба”, Душата си има свое собствено тяло, от Шрила Шридхара Махарадж

 Leave a Reply