Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Magician

(от лекция на Свами Тиртха, 31.07.2016 вечер. София)

Започнахме една тема сутринта; въпросът беше по какво да познаем духовния човек. Мисля, че това е интересен въпрос, така че е полезно да имаме някаква информация по него. Затова смиреното ми предложение, ако сте съгласни, е да продължим да беседваме на тази тема.

Да ви запитам: каква е ползата от светеца? Обичайно светият човек е много безполезен. Той не ходи на работа, не е като нас. Малко е аутсайдер. А пък все той получава гирляндите, не ние – как става така? Не върши нищо, а получава цялото уважение. Каква е ползата от светия човек? Има ли някаква материална облага от светеца?

Казвате не; тогава за какво ни е такъв човек? Вече сме научили, че в духовния живот полезността е главният принцип – каквото правите, трябва да е пригодно. А каква е материалната пригодност на един светец? Няма особена материална полза от него. Тогава за какво трябва да говорим на тази тема: как да разпознаем светеца? Да не би, за да го избягваме? Защото ако срещнете такъв опасен човек, такъв аутсайдер, може би е по-добре да го избягвате. Но щом няма материална полза от светеца, да не би да има някаква друга полза? Обикновено ако отидете при някой духовен човек с материалните си амбиции, какво ще се случи?

Отговор: Ще ни даде благословии.

Свами Тиртха: Да, разбиването на мечтите ни си е вид благословия. Затова трябва да сме внимателни като общуваме със свети люде. Защото те работят за най-висшето ни благо, а не за относителното ни добруване. Единствено на относителното ниво можем да кажем, че няма полза от светия човек. На духовното ниво това е важното: да намериш светец и да общуваш с него.

В Индия светците ги наричат садху. Но кой е садху? Който живее според истината, според истинното – сат. Сат, божествената реалност, е това, което го прави садху. И ако вие не живеете според духовните стандарти, според тази истина, е много трудно да сте в неговата компания. Един садху винаги ще ни напомня за тази божествена реалност. Ние имаме своите относителни съображения, а неговото виждане е абсолютно. Това се нарича конфронтация.

Веднъж се случило така, че Шрила Прабхупада, много прославен и възвишен духовен учител, посетил един от своите храмове. Отворил вратата в стаята на брахмачарите, на учениците, и що да види? Някакви остатъци от прасадам, полуизгнила храна. Той се вбесил. Защото нали практикуващите йога би трябвало да упражняват себеконтрол, а не да се запасяват с храна за през нощта или за черни дни. Какво пък да говорим за вмирисани остатъци. Затова той бил бесен. А когато гуру е бесен, това е тежък момент. За щастие нашата традиция дава добър съвет какво да правиш, когато духовният ти учител е вбесен. Което пък показва, че не бива да очаквате духовният ви учител да е винаги мил и спокоен. Учителите понякога се вбесяват, точка номер едно. Точка номер две: какво да се прави в такъв случай? Препоръката в свещените писания е щом ученикът види, че духовният учител е разгневен, и то особено на него, трябва да избяга извън обсега на звука и да изчака докато учителят се успокои. Защото се очаква той скоро да възвърне самообладанието си.

Виждате ли, практикувайки йога, и особено йогата на предаността, ще откриете много-много неочаквани неща. Изгнила храна в шкафа, вбесени гуру наоколо. Какво да се прави в такива случаи? Обаче защо Шрила Прабхупад е бил разгневен от тази случка? Разбира се, той не е изгубил самоконтрол. Но е искал да покаже на учениците си кое е правилно и кое не. Той казал: „Ако оставяте скрита и гниеща храна по ъглите, това е тама-гуна. А аз живея в саттва-гуна – прекалено голямо е разстоянието между двете. Затова се появява такова напрежение.” И така, един начин да се избегне гнева на духовния учител е: 1. Да не се оставя храна по ъглите. 2. Да дойдете по-близо до неговия стандарт. А не да очаквате той да дойде по-близо до вашия. Стремете се да се възвисите и следвайте неговите стъпки.

И какво ще стане, ако следвам някакъв аутсайдер? Аз също ще стана аутсайдер. Обаче знаете ли, да си аутсайдер спрямо илюзията – това е славна позиция. Така че ние искаме да сме аутсайдери. Затова е казано, че един себеосъзнат човек, макар да живее тук, при все това живее в съвсем различен свят. Единствено тялото му е тук; умът, съзнанието са някъде другаде. Те винаги са свързани с божественото. Именно поради тази връзка е такова предизвикателство да се срещнеш с подобен човек. Защото той носи различна вибрация.

(следва продължение)Leave a Reply