Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ако гледате отвисоко на другите видове йога, въобще ако гледате отвисоко на когото и да било, това не би подпомогнало духовното ви израстване. Защото каква е идеята на бхакти йога? Тринад апи суниченабъди по-смирен от стрък трева, по търпелив от дърво, отдавай цялото уважение на другите, без да очакваш почит за себе си. Така ще можеш да възпяваш святото име винаги[1] Много е трудно да се хармонизира този принцип с едно надуто поведение. Начинаещите винаги са надменни към другите. Смятат, че са намерили истината, а всички останали са в грешка. Но това е твърде незряло отношение.

Йога е много полезна, за да овладеем себе си. Традиционните видове йога, като хатха, раджа, гяна и други, са изключително резултатни за контролиране на телесните и умствените функции. Защото понякога започвате да практикувате, например бхакти йога, без добра и солидна основа. Тогава започват да ви се случват разни неща, а вие не разбирате какво става. “Исках да стана  съвършен йоги, исках да се избавя от грижите и проблемите си, а какво се получава – затрупват ме все повече трудности! Исках да си възвърна духовното здраве, а чувствам, че не съумявам! Какво става?!” Ако не разбирате процеса и стъпките на този процес, тогава това води до някои затруднения. А е изключително трудно да се поддържа добър стандарт, ако не сте подготвени. Така че, в много отношения, йога може доста да помогне.

Ала също така трябва да добавя, че повечето йога практики са включени в бхакти. Например, хората много харесват седящите пози, но им е доста трудно да изтърпят седнали на едно място в продължение на един час по време на лекция. Можете да си практикувате асаните, докато слушате лекция. Или пък – нашите дихателни упражнения всяка сутрин са възпяването на химни, песни и мантри  – цели два часа! Вие колко време отделяте за дихателните си упражнения? Обикновено людете отделят няколко минути – петнадесетина… Така че много неща са включени в бхакти. Ние дори не ги разграничаваме. Също така можете да научите санскрит без особено усилие, защото на лекциите всяка сутрин казваме по една шлока. “Йогинам апи сарвешам…” На следващата сутрин можете да я повторите. Толкова много неща има в бхакти: познание, мъдрост, тапася (отречение), без да се обръща специално внимание на тези разнообразни практики. И междувременно култивираме чувствата в сърцето, каквато в крайна сметка е целта на всички видове йога – да бъдем свързани. А истинската връзка се основава на предани чувства.[1] Шикшаштака , стих 3Leave a Reply