Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
reflections

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)

(продължава от предишния петък) 

„Да предположим, че ученикът приема следващото си раждане в дадена страна или секта. Гуру може също да се появи в дадена страна или секта, но че ученикът отново ще дойде в същата позиция като преди – това може и да не е така. И че гуру също ще дойде както е било преди, в същата установена позиция – това също едва ли ще е така. Но те ще са способни да се разпознаят един друг. Гуру ще знае предишния живот на ученика, а ученикът също ще си мисли: „Той знае всичко за мен.” С такава широта на погледа трябва да гледаме на своя Гурумахарадж. И така, гуру-таттва означава сакшад харитвена: не просто личността, а личността плюс нещо повече.” Сакшад означава „директно”, хари – „подредено от Хари”. Това е божествена връзка. „Подредбата се извършва от Бога или от неговата сварупа-шакти. Но каквито и да са външните обстоятелства, няма да има притеснения по отношение на пътя на ученика.[1]

Това говори ли ви нещо? Мисля, че е много значимо. Какво означава? Историята върви на две различни нива. Едното е външното ниво, където се държим като учители и като ученици. Но другата, вътрешната история продължава непрекъснато. Нещо божествено се крие там. Затова трябва да подхождаме към тази тема с изключително внимание. Защото тук е скрито нещо много важно. Може би имате някакви въпроси?

Въпрос на Крипадхам: Това значи ли, че гуру-таттва сама по себе си е личност, по същия начин както гуру е личност? Понеже идва от сварупа-шакти

Свами Тиртха: Бе споменато, че това е под закрилата или на Бога, или на Неговата сварупа-шакти. Така че можете да решите в коя раса искате да влезете. Защото тогава ще трябва да си изберете и съответния гуру. За обичайна раса може да имате гуру-таттва дадена от Бога. За специална раса ще трябва да се сдобиете с гуру от сварупа-шакти.

Крипадхам: Значи, ако гуру напусне, а ние останем на това материално ниво, на практика възможността точно той, точно същата личност, да се върне за нас е съвсем минимална.

Свами Тиртха: Да. Обаче вие може да тръгнете с него!

Крипадхам: Но ако се случи ученикът да не е много отдаден и съответно да не може да последва своя гуру, гуру по някакъв начин се проявява – било на луната, било някъде другаде – и ученикът отново го разпознава. И се каза, че гуру също ще разпознае ученика.

Свами Тиртха: „Олеле! Пак ли този – не! Спаси ме, Господи!”

Ямуна: Но за ученикът ще бъде: „Отново моят гуру!”

Свами Тиртха: „Отново мога да смуча кръвта му!”

Ямуна: Махарадж, имаме съвсем различен поглед за същата ситуация.

Свами Тиртха: Зависи от коя страна сме.

Крипадхам: Въпросът ми е – тогава кое е това, което разпознава, щом не е същата личност? Кой разпознава кого?

Свами Тиртха: Трябва да правим разграничение между нашата личност и нашата идентичност. Личността може да се променя, тъй като тя се основава на фалшивото его. Вие я изграждате, разгръщате я в съответствие с преживяванията си, в съответствие със своите желания и т.н. Така че тя подлежи на промяна. Но идентичността не се променя. Тя е нашето истинско его, нашият истински аз; и истинската връзка трябва да се установи на това ниво. Защото променящата се личност на практика е съставена от спомени и впечатления. Но истинската идентичност е съставена от духовна същина. И там, на онова ниво, връзките са вечни. На материалното или менталното ниво те са променливи. Затова казах, че историята тече на две нива. Едното е външното, което от време на време се променя; а другото е есенциалното, което не се променя.

И така, можем да кажем, че гуру-таттва е покана от Бога: „Върни се при Мен!” И това не се променя. Това е вечна покана. И ако сте свързани с този принцип, ако се свържете с тази божествена енергия, не можете да идете там просто с тялото си; трябва да идете със своята същност, с душата си, с атма.

(следва продължение)

[1] От „Златната стълба”, глава Втора, Шрила Шридхара Махарадж

 Leave a Reply