Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Кришна казва: „Аз съм силата на силния, освободен от страсти и желания.  Аз съм сексуалният живот, който не противоречи на религиозните принципи, о господарю на Бхаратите, Арджуна.”[1]

Силата много високо се цени в света. Обикновено високо се ценят знанието, силата, властта и времето. Хората отсъждат нещата според различни ценностни системи. Брамините преценяват превъзходството въз основа на знанието. Който е по-учен е и по-уважаван. Изключително полезен принцип. Кшатриите съдят по силата. Ваишйите – по парите. А шудрите – по възрастта. И всеки събира богатствата си в съответствие с тези различи нива. Ако сте на нивото на шудра не правите нищо друго, освен да остарявате; просто трупате години. Ако някой има умствената нагласа на ваишйя, той трупа пари, богатства, притежания. Това е много разпространено в наши дни: имам толкова много, аз съм богат, аз съм велик. Разбира се, друго е да ти е пълен джобът; съвсем различно се чувстваш, ако джобът е празен. Шрила Прабхупад казва, че е признак на интелигентност винаги да имаш по нещо в джоба си. А парите, богатствата са нещо много сладко и привлекателно! Можете много силно да се привържете към тях. Ала спомняте ли си, когато умря Мао Дзе Дун, започнаха да съдят „бандата на четиримата”. И едната от тези четирима беше съпругата на Мао Дзе Дун. Зад велик мъж стои велика жена. Тя била много силна и когато я запитали: “Кое е най-привлекателното нещо на земята? Сексът ли?” тя отвърнала: “Това е нищо!” и казала: “Властта! Това е истински привлекателното!” Така че кшатриите търсят власт. Те искат да имат влияние. Да властват над хората – това ги запленява повече дори от сексуалния живот или от парите… Власт! Но това е глупост. Ние трябва да станем минимум брамини, защото брамините събират богатство от знание, от реализации.

Добре, но тогава къде да поставим ваишнавата? Ваишнавата не е шудра, нито брамин, нито кшатрия, нито такъв или онакъв? Какво е богатството на един ваишнава? Какво събира той?

Бхаки Шакти: Према-бхакти.

Тиртха Махарадж: О, това би било хубаво! Ала на практическо ниво той събира служене. А неговото богатство е предаността му. По този начин можете да надхвърлите тези човешки категории.

„Аз съм силата на силния.” Обаче ако сте силни, трябва да сте лишени от страсти и желания. Това е истинската сила – когато не изпитвате нито желание, нито страст. Ако сте наистина отдадени, нищо не може да ви нарани. Такава е силата на преданоотдадения: той е напълно отдаден и се намира изцяло под закрилата на Бога. Това е истинската сила.

Но след това Кришна продължава с думите: “Аз съм сексуалният живот, който не противоречи на религиозните принципи.” Обикновено хората смятат сексуалния живот за един вид табу и понякога е много трудно да се говори за това. Ала то е просто част от живота, която трябва да бъде регулирана в съответствие с божествените принципи, за да се постигне целта. Сексуалният живот е много важен, когато искате да влезете вътре в материалния капан. Защото ако майка ви и баща ви не са имали сексуален живот, вие е нямало да се появите. Така че за влизане на материално ниво той е необходим. Обаче, когато искате да се измъкнете от този капан, не е чак толкова необходим. Така че трябва да изберем посоката: навътре или навън?[1] „Бхагавад Гита” 7.11Leave a Reply