Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Б.К.Тиртха Махарадж, 6 септември 2005, Ахтопол)
Какво е определението за мъдрост? Мъдрост е практическата способност да обичаш. Разбира се говоря за божествена любов. Това е мъдростта – способността на практика да обичаш. Защото е много мъдро да избягваме трудностите. Да не ни сполитат страдания. Но в ТАЗИ дефиниция има повече жертвоготовност. Готов съм да направя нещо, готов съм дори да страдам за благото на другите. А разбира се когато някой е готов на такава жертва, не се налага да страда. Божествената подредба ще го закриля. Тя съществува.
Мъдростта би могла да идва от Брахман. Но способността да обичаш най-вероятно идва от Кришна. Защото Кришна е любящият Бог. Брахман е мъдър. Нивото на Брахман е мъдрост, всезнание; всичко го има записано в Акашиевите хроники. НО това е само информация. А Кришна е досущ като чинтамани – философският камък – Той може да донесе трансформацията.
В това е и грешката на съвременната епоха – живеем в ерата на информацията. Препълнени сме с информация. Дори детето ви знае как да щрака по бутоните на компютъра, цялата информация присъства. Но къде е трансформацията, моля ви?! Именно тя е от която се нуждаем – любящата енергия на Бог, Кришна. В нея е истинската мъдрост. Може обичливият предан да е пълен глупак, да не разбира и капка от затрудненията и интригите в живота и в света. Но съм убеден, че той е МНОГО мъдър. Защото какъв е окончателният отговор на всички въпроси? Това е божествената любов, Бхакти. Затова ако някой я практикува, той може да бъде считан за мъдрец. В него присъства БОЖЕСТВЕНА мъдрост, която е отвъд материалната мъдрост. Бхакти не зависи от дипломите, които висят на стената ви. Нашите дипломи се дават в друго настроение. Нали преди вие също имахте „Герой на социалистическия труд”? Имали ли сте подобен орден? Една голяма петолъчка. Всички познаваме тези медали и символи… Обаче ако например някой бхакта умре от преяждане на прасадам, тогава той е паднал в саможертва към преданото служене. Така че ние имаме различна скала.
Но мисля че разбирате какво имам предвид. На различно ниво трябва да търсим съвършенството, удовлетворението. И трябва да усилваме качеството на своята преданост. Това е много важно – качеството на предаността ни да нараства. Опитайте се да помислите какво означава това – преданото ви служене да става все по-интензивно. И ако търсите начин, Кришна ще ви даде насока как да го направите.


Leave a Reply