Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
mantra

(от лекция на Свами Тиртха, 09.01.2016 вечер, София) 

(продължава от предишния понеделник) 

Това е интелектуалното значение на тази молитва, на тази мантра: „От нереалното води ме към реалността, от мрака към светлината, от смъртта към вечността.” Ала мъдрите учители, които се стремим да следваме, дават някои специални тълкувания на тези думи. Те казват: когато мантрата гласи „от нереалното води ме към реалността”, всъщност това означава „от смъртта води ме към вечността”. Такъв е скритият смисъл на молитвата. Когато се казва: „от мрака води ме към светлината”, всъщност това означава „от смъртта води ме към вечността”. Да, такова е тайното значение на символичен език. И накрая когато се казва: „от смъртта води ме към вечността”, това означава „от смъртта води ме към вечността”. Защото в края на краищата това е посланието тук.

И така, имаше изпълнен със смисъл аспект, касаещ живота – сат. Имаше го интелектуалното значение – когато разбрахме скритото послание: от смърт към безсмъртие. И знаете, обещах ви и трети аспект, който ще ви направи щастливи. Всъщност това вече се случи, защото мисля, че всички ние много щастливо празнуваме победата на вечния живот над смъртта.

Но в действителност има още някои неща, които да се добавят. Например асат означава също и непроявеното състояние на вселената – когато всички разновидности на живота, планетите, елементите и разнообразните необходими съставки на тази вселена още не са проявени. Всичко съществува като потенциал. От този потенциал, моля Те, води ме към изразения, проявения свят. Вгледайте се в себе си – вие сте изпълнени с потенциал, повечето от който все още не е проявен. Дори не можем да си въобразим своето духовно бъдеще; въобще си нямаме и идея, и представа за перспективите, които имаме. Затова се нуждаем от тази молитва: моля, от това непроявено състояние на живота ми, някой да ме отведе на нивото, където целият ми потенциал ще е осъществен. Затова от нереалното води ме към реалното! От непроявения потенциал, води ме към прякото, реално преживяване на духовното блаженство!

Вторият ред гласи: „От мрака води ме към светлината!” Мракът е черен, нали? А светлината е бяла. Така че това означава и: „от черното води ме към бялото”. Но не става дума за игра на шах, има по-дълбок смисъл. Преди говорихме, че обичайно възприемаме тъмнината като нещо лошо, като недостиг на светлина, като невежество. Но всъщност ако погледнете картина на Бог Вишну, или Бог Кришна, Неговото тяло е тъмно, черно, тъмносиньо. Защо? За да докаже, че Той не е човек. Бог е отвъд човешкото разбиране. И обикновено си мислим, че мракът не излъчва светлина, но в Неговия случай, Той излъчва. Тъмнината на Кришна е мистична тъмнина, излъчваща светлина.

От нашите свети учители сме разбрали, че божествената личност, Кришна, е тъмен – той е Тъмният Бог. Обаче от вашия фолклор сме разбрали коя е най-красивата девойка на селото. Как се нарича тя? Радха. А всъщност знаем, че любимата спътница на Бог Кришна е Радха. Това е пряко доказателство, че вие, българите, идвате от бреговете на Майка Ганг. Разбрали сме, че да се обожава този Върховен Бог с тъмен облик е много добре, но Той винаги се радва на компанията на тази красива девойка Радха, която е светла. Затова като се молим: „От тъмнината води ме към светлината”, това има и още едно значение – от разбирането за този смугъл Върховен Бог, нека бъда въведен в разбирането за красавицата на селото! Много мистично, много езотерично значение! От мрака води ме към светлината.

А какво е мистичното тълкувание на последния ред „от смъртта води ме към вечността”? То е „от смъртта води ме към вечността”.

Затова сме такива късметлии да повтаряме тази мантра. Това е най-висшата благодат на една чиста молитва – да разкрие нашата изначална блажена природа. И така, какво се съдържа в една добра мантра, в една добра молитва? Сат – дълбокият смисъл на живота, чит – много висше интелектуално разбиране на същата тема, и ананда – блаженството, което всички търсим.

(следва продължение)

 Leave a Reply