Archives

Calendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Smiling man and woman with baby on carpet

Тук Кришна описва демоничната природа и, за да я избягваме, трябва да я разберем.

“Онези, които са демонични, не знаят какво трябва да се прави и какво не. Нито чистота, нито правилно поведение, нито истина се открива у тях.”[1]

Хм. Как да преценим какво да правим и какво да избягваме? Има толкова много задължения. Как да знаем кое е подобаващо и кое – не? Колко много различни фактори ни въздействат! Например, културата ни. Тя има огромно влияние върху хората. Научени сте да следвате определени модели и да избягвате други. Да вземем една съвсем проста телесна функция – оригването. Оригването в нашето общество изглежда като някакъв телесен дефект. И определено не е много любезно ако си поканен на гости, след прасадам да издадеш силен звук. Обаче, да речем, в Индия, това е знак, че: “О, много хубаво! Хубаво беше! Благодаря!” Това е като похвала за готвача. Различни култури – различни значения на едно и също действие. Тук ние разбираме, че това не бива да се прави, там то е нормална телесна функция и те не се опитват да я възпират.

Има и толкова много други фактори, като например начина ви на мислене, които предопределят постъпките и действията ви. Съществуват някои импулси, някои инстинкти, които ви въздействат и ви карат да действате. Съществува и вашата карма, която определя възможностите ви – този живот, предишния живот, толкова много натрупани действия и последици. Понякога създаваме и нова карма. Така че това е огромна мрежа от взаимовръзки и проблеми.

А освен това съществува и вътрешно вдъхновение – ако стигнем до по-фините нива, съществува и вътрешно вдъхновение. Импулсът за действие. И накрая го има и божественият принцип, който ни ръководи.

И така, скалата е следната: вашето тяло, телесните функции и инстинкти; вашата култура; вашият егоизъм; вашата прана или поривът за живот; и божественият принцип, който ви напътства. Толкова много фактори, предопределящи дейностите ни! Зависи също и от духовния ни напредък с кое от нивата се отъждествяваме. Дали постъпваме според тялото или според душата. И колкото по-високо ниво достигаме, толкова по-хармонични ще са действията ни.

И тъй като това е много сложна система, трудно е да се определи какво да се прави и какво да не се прави. Древните мъдреци казват, че хората са такива странни същества, които знаят какво е правилно и въпреки това преднамерено вършат неправилното. И също така знаят какво да избягват, ала изглежда са неспособни да избeгнат лошото действие. Затова, недейте да бъдете такива прости човешки същества, които, макар да знаят правилното, не могат да го направят. Не ставайте жертви на собствената си карма. Стремете се да се поставите под влиянието на по-висши сили.

За да постъпваме по-правилно, трябва да се учим. Защото вече разбрахме, че оригването не е много мило действие в общество, или например да изпускаш въздух пред другите. Така че някои дейности трябва малко да се овладяват. Не е кой знае какво, щом ядеш, ще има и газове, не е проблем. Всички знаем това. Не само газове, ами и екскременти ще се появят. И екскрементите не са виновни. Понеже щом ядеш, яденето си има последствия. Това е естествена функция! И понякога ние толкова много се радваме на тази естествена функция. Да речем, едно новородено бебе. Когато те за пръв път произведат тези резултати, вие сте много щастливи: “О! Здраво е!” няма дефект в тялото. И за значително дълго време майката и бащата ежедневно се грижат за нуждите на децата. Или, ако например имате проблеми с храносмилането, когато накрая успеете да изпразните червата си, отново сте много щастливи. Така че понякога тези съвсем основни телесни функции добиват по-голяма значимост. И колкото повече остарявате, тези простички дейности стават все по-трудни.

Затова трябва внимателно да се грижим за времето. Не да го пропиляваме в тоалетната, но да свършим и нещо по-важно. Защото човешкият живот е безценен. Той е велик шанс за усъвършенстване. Но за да узнаем какво следва да се прави, за да се постигне съвършенство, и какво следва да се избягва, трябва да учим, някой трябва да ни научи. Така че, ако искаме да изучим духовната наука, трябва да отидем при духовен авторитет.

 

[1] Бхагавад Гита 16.7Leave a Reply