Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
snow-angel

Въпрос: Бих искала да попитам има ли секс в духовния свят?

Ямуна: Махарадж, много интересно, това беше въпросът на приемния ми изпит по богословие.

Свами Тиртха: В християнския Рай? И какъв беше отговорът?

Ямуна: Не чух отговора на преподавателите, но се беше събрала една група студенти, понеже въпросът не беше само дали там има сексуалност, но трябваше и да потвърдиш отговора си, не можеш просто да кажеш „да” или „не”, а трябва да го подкрепиш с цитати, това беше условието. И така отговорът… поне моят отговор беше, че щом има цитат от Новия Завет: “В Рая нито се женят, нито се мъжат”, а не може да се предположи, че водят незаконен сексуален живот, значи не би следвало да има.

Свами Тиртха: А кой живее в Рая – само ангелите, които нямат пол.

Гиридхари: Един момент! А какво ще кажете за един друг цитат от Библията, където ангелите харесват дъщерите човешки и слизат при тях? И те ли нямат пол? От тези смесени връзки се раждали същества, наречени нефелими, носители на много зли и силни енергии, но за щастие живеели кратко.

Свами Тиртха: Това са падналите ангели, скъпи мой. Привличането кара дори ангелите да слязат от Рая.

Но знаете, има големи спорове и спекулации например за това дали Бог Исус е правил секс или не, дали е имал семейство, или може би синове и дъщери, „дали пък и ние не сме от неговото семейство”… И църквата е много разтревожена от това, че някой се опитва да богатее въз основа на подобни спекулации. Официалното становище на Католическата Църква е: „Не”. Обаче знаете, за нас този въпрос не стои. Кришна е имал 16 108 съпруги и по десет сина от всяка. Така че за нас е очевидно.

Но наскоро обсъждахме за какво съществува материалният свят – за да осигури място за, така да се каже, „ограничените” забавления на Бога. А какво е оттатък – бих оставил този въпрос отворен. Защото се казва, че Кришна може да извършва всяка една дейност с коя да е част от тялото си. Така че когато иска да твори, Той не е задължително да влиза в сексуален контакт. Може да използва силата на волята си и нещото ще се сътвори. На много други места се казва, че Той опложда утробата на материалната природа с искрите на дживите, душите. Така че ще оставя този въпрос отворен, ще видите като пристигнете. Съществуват много мнения за това. Ала както знаем, има множество различни пластове и изражения на любовта. Едно от тях е сексуалността, обаче има много, много други начини да бъде изразена тази обич.

Веднъж някой попитал Шрила Прабхупада дали има сняг в духовното небе. Той се замислил за кратко: „О, нов въпрос!” казал си. Сетне рекъл: „Даже и да има, той не причинява неудобства.”Leave a Reply