Calendar

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




13824f74272885ffebf9e39095f2d2da

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

Какво се случва ако душата напусне тялото? То започва да се разлага, нали? Това доказва, че именно присъствието на душата поддържа цялата система функционираща. Този по-висш тип енергия я кара да действа. И така, първите два признака на душата са съзнанието и жизнената енергия – прана. Ако виждате някъде да е проявен живот, трябва да знаете, че там има душа. Ако виждате съзнание, трябва да знаете, че там има душа. Но знаете, сега живеем в свят, където светостта е развенчана. Макар да виждаме живот, мислим си, че това е само материя. Виждате живо тяло, а считате: „О, това е материя!” А каква е визията на светците? Те виждат мъртва материя, а чувстват, че е нещо живо. Виждате ли какво изкривяване ни е сполетяло? Изгубили сме духовния си взор! Затова трябва да си възвърнем тази божествена визия – да виждаме присъствието на душата, да виждаме присъствието на Бога, Кришна.

А за да съживим своето изначално съзнание, трябва да извършваме някаква духовна практика. Възпяването на святото име ни помага да разкрием оригиналната, божествена реалност. Ако някой е успял да постигне това, ако е надмогнал грубите природни закони, ако наистина е одухотворил тялото си, тогава дори и след като го напусне, то няма да се разложи. Може да си мислите, че това е нещо като приказка, но има някои велики светци, чиито тела не са се разложили. Един от тях е християнски светец от XX век. Той станал монах на осемнайсет години. Много скоро започнал да получава стигмите на Христос, в съвсем млада възраст. От ръцете и от тялото му течала кръв, особено докато правел литургия. Имал духовни видения, можел да вижда миналото и бъдещето на хората. Можел да чете мислите им. А главната му служба към хората била изповедта. Но ако някой бил неискрен, той го изхвърлял. Нямало начин да го измамите: „Ще кажа само половината си тайни”. Нямало как – той имал този поглед. Какво е това – това са симптомите на велик йоги. Да вижда миналото и бъдещето, да прозира в дълбочина мислите на другите хора, да чете ума им. И много други характеристики. Името му било Падре Пио. Хората получавали изцеление при него, много други мистични преживявания се случвали с и около него. И после, когато бил много стар, той умрял. Погребали го, а след 20 години отворили гробницата. И какво станало? Не костите, а цялото тяло било там. Само някои малки части не били в добър вид, иначе цялото тяло било напълно запазено.

Какво ни говори това? Че можете да надмогнете ограниченията на природата, нейните основни функции. Това е възможно. Но не се притеснявайте, няма да отваряме гробовете ви след 20 години. И няма значение дали тялото ви се е разложило или не. Така че моля ви, не полагайте усърден труд да запазите добра форма след смъртта. Не в това е всъщност смисълът. То е страничен ефект на светостта. Въпросът не е: има ли живот след смъртта? Въпросът е: има ли живот преди смъртта? Кое наричате живот? Опитите си да оцелявате? Страстните си занимания в града с деветте порти? Нима това е живот? Не! Не е живот. Това е смърт. Трябва да навлезем в истинския живот, в същностния живот. А истинският живот е животът в преданост, животът, посветен на Бога. Това е начинът да надраснете смъртността. Тогава можете щастливо да пребивавате в своя град с девет порти.

Какво се случва с човечеството през последните векове? Постигнали сме комфортен живот, а междувременно сме започнали да се оплакваме от всичко. Имаме цивилизация на удобства и култура на оплаквания. Нека променим това. Едно от изискванията към практикуващите йога е удовлетворение, доволство. Така че трябва да го прилагаме. Нашата чаша не е полу-празна, а полу-пълна.

И така, за да живеете щастливо в своето тяло, трябва да цените и грижовно да храните душата си. По този начин можем да разберем, че сме духовни същества, че сме различни от тялото. Тялото действа под опеката на материалната енергия, но ние не бива да действаме под опеката на материалната енергия. Това е голяма промяна. Как да я подпомогнем? Как да пречистим портите? Как да постигнем постоянно телесно отъждествяване, а това означава как да добием духовно тяло? Възпявайте имената, пречиствайте съзнанието си, навлезте надълбоко в мистичната реалност на посветеността. Оставете Кришна да ви ползва, вместо вие да се опитвате да ползвате Кришна.



Leave a Reply