Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
butterfly in the rain

(от лекция на Свами Тиртха, май 2012, София)

(продължава от предишния понеделник) 

И така, качествата на този, чиято е храната, ще се прехвърлят на ядящия. Кажете едно качество на Кришна? Едно от имената на нашия Бог е Хари, нали? Хари – „крадец”. Значи щом учителите ни ядат храната на един крадец, това качество ще премине у тях! О, нима трябва да виждам духовния си учител като крадец? Да, в един смисъл да. Защото Кришна открадва от любимите си слуги всичко, което е пагубно за духовния им напредък. Хари означава „който маха” – Премахващият; Той отстранява всички препятствия и всички привързаности. А онези, които ядат хари-прасад, също ще имат това качество, те също ще действат така, че да премахнат привързаностите ви.

Шрила Гоура Кишора Дас Бабаджи бил много възвишен и абсолютно отречен. Той практически не притежавал нищо. Веднъж в Навадвип имало буря през нощта, когато в дома на Бхактивинод Тхакур някой почукал на вратата. Той отворил и видял в дъжда да стои Гоура Кишора Дас Бабаджи. Бхактивинод много високо ценял Бабаджи Махарадж. Макар да е леко необичайно старшият ти наставник да те събуди посред нощ по време на буря, тропайки на вратата, Бхактивинод Тхакур незабавно казал: „О, Бабаджи Махарадж, как мога да ти служа? Може би искаш да се скриеш от дъжда? Имаш нужда от подслон за тази нощ ли?” Нищо подобно. Гоура Кишора казал: „Имаш ли картоф?” Бхактивинод Тхакур отвърнал: „…Най-вероятно да…” Влязъл вътре, потърсил картофа и го донесъл. „Ето го картофа.” Гоура Кишора Дас го взел и си тръгнал. Бхактивинод Тхакур дълбоко се зачудил: „Колко необичайно! Насред бурната нощ Бабаджи Махарадж идва и взима последния ми картоф.” И той незабавно проумял, че не картофът му бил отнет, а привързаността към последния му картоф. Тогава много се зарадвал. Защо? Защото Гоура Кишора Дас Бабаджии Махарадж също ядял хари-прасад. Той искал да отнеме всичко, което не било добро.

И всъщност това е едно много висше качество на духовния учител – че той отнема. Но знаете, сега е Кали Юга. И има много Кали Юга учители, които отнемат вярата на своите последователи. Или пък отнемат парите на последователите си. Или каквото и да е! Но малцина са тези, които ще отнемат материалните им страдания. Или които са способни да премахнат съмненията на учениците си. Това, можем да кажем, е едно най-висше качество на духовния учител – че той може да отстрани съмненията на своите ученици. Това е много важно.

Сега ще кажете: защо не е споменато тук? Защото е споменато другаде.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply