Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(продължава от предния понеделник)

 А каква е нашата версия за щастие и съвършенство? Каква е ваишнавската версия? Каква е вашата версия? Читра, каква е твоята версия? Ако някой се обърне към теб: „О, Читра Деви, моля те, разтълкувай ми тайните на духовния живот, какво да правя? Толкова много страдам, помогни ми, посочи ми верния път!” Какво би му казала?

Читра: Служене.

Тиртха Махарадж: Но ако кажеш на хората: “Щом искаш да си щастлив, превърни се в роб, в слуга”…

Читра: Мисля, всеки може да разбере, че ако обичаш някого, ще се опиташ да направиш нещо за него или нея.

Тиртха Махарадж: Така е. Всички сме чували тази пропаганда, че в наши дни има световна криза. Макар криза да означава, че всичко отива надолу, в някои сфери графиката е нарастваща. В какви сфери да речем? Как се нарича когато хората си търсят партньор в уеб-сайтовете? Там търсенето се е увеличило неимоверно. Защото вместо да консумират, да купуват, да трупат, хората започват да се замислят: “Чакай малко, нуждая се от някой, който да ми носи утеха. Нуждая се от някой, когото мога да обичам, на когото мога да служа. И вместо в някакви външни източници, те се опитват да намерят решението откъм емоционалната, човешката страна. Така че в един смисъл този период на криза е много добър, защото поне ни кара да се замисляме:  “Аз съм човешко същество и имам нужда от човешко същество; аз съм душа, имам нужда от душа, а не от глупавите вещи наоколо си, за да бъда щастлив.” И така, ключът за щастието не е извън вас, а вътре във вас. Може би следващата стъпка е да потърсят vaisnava.org, и рейтингът там да нарасне. Защото през последните години ни учат, че щастието е навън; ако купуваш, ако имаш, ако притежаваш, ще бъдеш щастлив. Обаче щастието така и не идва. Затова от външното търсене трябва да се обърнем навътре, а там можете да откриете връзката, затова се нарича медитация. Защото не сме родени на тази планета земя да обичаме предметите и да злоупотребяваме с хората, а да ползваме предметите и да обичаме хората. Това е съвсем просто послание: не заменяйте хората с вещи. Тук сме, за да използваме вещите, предметите и да обичаме хората, а не обратното – да обичаме вещите и да използваме хората.

Така че това е нашата визия – да подходим към Абсолютната Истина по емоционален начин, а това се нарича бхакти-йога.Leave a Reply