Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
om namo

Можем да намерим още много дълбоки и много важни стихове в „Бхагавад Гита”. Позволете ми да спомена Дванадесета Глава, цялата, когато Кришна започва да отговаря на въпроса на Арджуна: “Кой е най-добрият процес?” Кришна казва: “Най-добре е ако винаги можеш да мислиш за Мен. Но ако не можеш, имаш алтернатива. Ако не можеш винаги да мислиш за Мен, тогава следвай правилата и предписанията.” Много реалистично, нали? “Ако не си на реализираното ниво, тогава направи нещо по въпроса, следвай някакъв базисен процес. Щом не можеш да следваш тези принципи, поне бъди безкористен. Неспособен ли си да си безкористен, медитирай. Не можеш ли да медитираш, мисли, използвай ума си.” Обикновено ние считаме знанието за нещо много висше, много ценно. Но в този случай то е най-незначителният елемент – последният шанс, щом не можете да направите нищо друго.

Това показва, че процесът е постепенен и можете да се присъедините на всяка една степен. Ако имате способността да мислите – мислете: “Как стоят нещата? Каква е истината за живота? Кое е най-важното?” Ако сте по-издигнати – действайте по несебичен начин, бъдете добри хора, споделяйте каквото имате, давайте на останалите! Ако можете да пристъпите дори още по-нататък, тогава работете за Кришна, служете директно на Неговата цел. Сетне следвайте принципите, защото това ще ви доведе по-близо до духовния ви идеал. И накрая – отдайте се напълно.

Именно това се споменава и в даващия окончателното заключение стих на „Гита” 18.66: “Отдай Ми се изцяло, изоставяйки всички различни видове занимания, отдай се на Мен.” Или, както Шрила Садху Махарадж толкова красиво описа сутринта: “… на Моята любима.” Така че, отново, трябва да сме много квалифицирани, за да открием някои скрити моменти в „Гита”. Но едно е ясно, че като цяло хората смятат този стих за абсолютното заключение на „Гита”.

Също бих искал да ви припомня за стих 15.15. Този стих е толкова важен, че трябва да го научите наизуст и дори от сън да ви събудят, да можете да го рецитирате на мига. Сарвася чахам хриди саннивищо – “Аз се намирам в сърцето на всеки.” Само ако…! В началото казахме, че ако знаете всичките 700 стиха сте спасени, нали? 700? Добре, сега е Кали Юга, нямаме мозък, нека направим компромис: скъпи мои, ако запомните само това изречение: “Аз се намирам в сърцето на всеки,” то вие сте спасени. “От Мен идват знанието, помненето и забравата.” Така че това е друг един много важен стих, който исках да ви споменапетнадесети стих от Петнадесета Глава. “От всички Веди трябва да познаеш Мен, защото Аз съм създателят на Ведите.”

Но имам една смирена молба към вас. Моля ви, открийте своя стих! Открийте своето вдъхновение в „Гита” сред тези 700 стиха – онзи, който докосва сърцето ви и сетне се стремете да се придържате към него. Съгласни ли сте?

 

 Leave a Reply