Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
father-and-daughter-silhouette-494x329

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2016 вечер, София)
 
(продължава от предишния понеделник)
 
Веднъж чух история за един човек, който имал преживяване близко до смъртта. В това много особено състояние на ума, той прекосил вселената и в края на краищата срещнал Бога. Богът поискал от него да му представи списък с греховете и грешките си. И той започнал да събира, така да се каже, официалните си грешки. Знаете, ако мъничко се вгледаме в себе си, можем да съставим такъв списък; така и той също направил своя списък. Ала когато го подал на Бога, Върховният бил много неудовлетворен. Той казал: „Не това, не това! Това не е сериозно. Но едно нещо не си добавил в твоя списък – че не си обичал дъщеря си.” Това бил единственият истински грях, едничката реална грешка, която посочил. И след това казал: „Затова се връщай! Обратно на планетата Земя!”
Представете си себе си в такава ситуация: срещате Всевишния и трябва да изложите своя случай. Знаете, да срещнеш Бога е само на стъпка от пълното съвършенство. Защото Той може да те покани: „О, Мой скъпи синко, Моя скъпа дъще, колко хубаво, че дойде, ела, седни до Мен!” Обаче Той казва: „Връщай се!” Това е много тежко чувство. Но върнеш ли се, то е в различно настроение. Вече не си същият човек. Тръгнал си с дълъг списък, а се връщаш само с една задача – да поправиш тази единствена истинска грешка. 
В нашия процес какво е грях? Злоупотреба с енергиите. Най-общото и широко скроено обяснение за греховно действие – това е да прилагаш по-висш тип енергия за по-низша цел или на по-ниско ниво. Нашият живот е много свещена, много висша класа енергия. Нашата прана, жизнената ни енергия, е свята. Затова не бива да я пропиляваме по незначителни амбиции. Трябва да я прилагаме за най-добрата цел. Не използвайте, не пилейте безценния си живот в глупави дейности. 
Затова Кришна казва: „В случай, че има някакъв проблем, някакви негативни последици, ако се откажете от всички други ангажименти, за да служите на Бога – Аз ще ви защитя.” И моля ви, не забравяйте: понякога си мислим, че последствията ще дойдат по-късно, но може би това, което виждаме, вече е последица. Затова моля ви, поизмъчете се малко с чувство за вина – но не чак прекалено много. Не се фокусирайте върху грешките си; по-добре да се съсредоточим върху решението. Трябва да решим дали сме част от проблема или част от решението. И Рупа Госвами казва, че Кришна може да ни защити от всеки проблем. Затова ако се отдадем под тази божествена закрила, ще бъдем в безопасност. 
Това е по отношение на облекчението от материални страдания. Материалните страдания са последствие от някакви предишни грешни постъпки. А материалният успех е последствие от позитивни занимания – това се нарича добра карма; страданието е лоша карма. И така, какво искате: лоша карма или добра карма? 
Яшода: Никаква карма.
Свами Тиртха: Умно. Защото карма означава окови. Добри или лоши – все са окови. И дори тези, които имат добра карма, така да се каже, могат да я профукат, могат да злоупотребят с добрата възможност. Така че трябва да станем трансцендентални, духовни спрямо кармичното ниво на действие-последица. Скочете! От лошите навици, от лошата практика скочете към добра практика. 
 
(следва продължение)


Leave a Reply