Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Въпрос на Прана Кришна: Бих искал Гурудев да каже няколко думи защо след медитация човек се чувства обновен от приток на енергия?

Тиртха Махарадж: Защо ли? Как е твоето име? Прана Кришна. И така, какво правим ние в медитацията? Сядаме изправени, нали? И ако разгледате човек, седящ в такава йогийска поза, на какво наподобява формата й? Формата е на пирамида. А пирамидите са толкова стабилни, че стоят вече три хиляди години в Египет. Това на практика е най-стабилната геометрична фигура. И в златното сечение на голямата пирамида се намира камерата. Смята се, че тя е за съхранение на мъртвите тела, но всъщност тя е за инициация. Защото голямо количество енергия може да се фокусира в това златно сечение – там, където съотношението е 1/3 към 2/3. А след това съсредоточавате вниманието си – къде? Гледате между веждите си. Съсредоточавате се в третото око и усещате как се влива божествената енергия, жизнената сила. По този начин можете да влеете прана в тялото си. Почувствайте нахлуването на жизнената сила. Ако получите повече прана, ще бъдете освежени. Вдишваме прана във физически и мистичен смисъл, а издишваме въглероден двуокис плюс всички негативни чувства, наклонности и всякакви нечистотии, които носим – отдаваме ги навън. Ако подредите стаята си, ще се чувствате по-добре. Ако пречистите системата си, ще се чувствате по-добре. Отровите ще намалеят. Издишвате отрова, а вдишвате нектар с всяко дихание. И така, нашата конструкция на пирамида е съсредоточена в третото око, където внасяме повече енергия.

Това касае първата част на името ти, Прана. Обаче къде се намира златното сечение в човешката пирамида? Да не би да е в сърдечната чакра? Възможно е. Кого трябва да поканим в своята сърдечна чакра? Може би втората част на твоето име. Ето затова се чувствате освежени след медитация. Защото приемате прана и поканвате Кришна. Кришна е като слънцето, а илюзията е като мрака. Където има слънце, мракът няма сила.

Прана Кришна: Благодаря ви, Гурудев, за чудесния отговор. Не съм се и надявал на по-добър. Ако бих могъл да добавя още нещо, което да коментирате: по време на сън само тялото спи. Умът не спи; той класифицира, анализира, плете илюзии… А по време на медитация, освен че тялото не изразходва енергия, всички вритти на ума се успокояват. Съществува само идеята за Бог. Оттук произтича всичко, което обяснихте.

Тиртха Махарадж: Читта-вритти нирудха – Патанджали дефинира йога като “спиране на всички водовъртежи на ума”. Затова ни е нужен умиротворен ум, който не се щура насам-натам. Тогава могат да се изявят по-висшите функции. Много е правилно това, което каза: когато си буден, енергията ти отива навън, сетивата ти гледат навън. Когато сънуваш, сетивата отиват навътре, затова умът работи като бесен. Ала в третото състояние, медитацията, сетивата не отиват нито навън, нито навътре. Няма функция. Единствено чистота и равновесие, за да се отворим за по-висшата истина, която да се прояви. Затова ни е нужна устойчива асана, която да можем да поддържаме дълго време.Leave a Reply