Archives

Calendar

April 2020
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Той

(от лекция на Свами Тиртха, 19.08.2015, сутрин, Лудащо)
 
Трябва да призная, че съм изпълнен с въпроси, съмнения, отговори, теми, перспективи и наистина се наслаждавам на тази ситуация. Защо е добре да имаме въпроси? Защото има ли въпрос, има и отговор. С болшинството от вас се познаваме от дълго време, споделяме живота и идеалите си. Навярно сте забелязали, че съм готов да правя експерименти. И мисля, че всички вие сте част от този велик експеримент. Защото какво правим ние насред материалното обкръжение? Стремим се да трансцендентализираме своя живот, да превърнем материалното в духовно. Мисля, знаем от теорията, а също и от практическия си опит, че светът наоколо е много странен. Движи се в много необичайна посока. Навън е Кали Юга. И бях предизвикан с един много сериозен въпрос: щом отвън е Кали Юга, какво е отвътре? Не бих бил удовлетворен, ако вътре също е Кали Юга – в сърцата ни, в умовете ни, в нашите среди, в нашите ашрами. Затова основният въпрос за мен е: как да въдворим една Златна епоха на духовността, противно на условията на външната Кали Юга. 
Знам, че вие много добре познавате философията и ще възроптаете: „На нас не ни стига Златна епоха. Нуждаем се от духовното небе, не от някаква незначителна Златна епоха на планетата Земя!” Но какво е Златната епоха за нас? Духовните ценности да властват в личния ни живот, в личното ни обкръжение. И считам, че това е кауза, цел, за която си заслужава да се правят жертви.
И така, как да осъществим, как да помогнем на тази Златна епоха да се прояви в собствения ни живот и в нашите кръгове на общуване? Имаше един коментар: „Защо водачът не изрази становището си? Тогава ще е лесно да се разбере, да се следва и осъществява.” Но аз не искам да го изразявам. Малко по малко и това ще стане, но сега целта не е тази. По-скоро вие трябва да помислите и да допринесете с идеи. Не е нужно да се съгласявате, застъпвайте дори противостоящи си идеи, конфронтирайте се и стигнете до някакво заключение. Защото ако чрез собственото си разбиране обмислите какво се случва, считам това за много скъпоценна реализация. 
 
(следва продължение)

 Leave a Reply