Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
img_3744

Днес ще обсъждаме една много специална тема – йога. Йога означава много специална връзка. Ние сме човешки същества, а това означава, че се нуждаем от компания. Точно както тази вечер сме се събрали заедно и това е повод и шанс да извисим нивото на нашите енергии. А йога означава връзка – връзка между сърца и сърца, между души и души, между човека и божественото. Но в нашата тема е включена и мистичната връзка, или мистицизма, въпреки че всъщност мистицизъм означава да мълчиш. Така че как бихме могли да говорим за мистицизма? На практика е невъзможно, защото трябва да пазим мълчание. Но тъй като сме човешки същества, ние искаме да споделим това, което имаме. А най-важното нещо, което имаме, са нашите чувства. Чувство означава да имаш нещо в повече и да искаш да го дадеш на другите. Чувство означава също и любим. Затова да говори – това е смърт за мистика, а да мълчи е смърт за любимия. Какво да правим тогава? Да запазим ли за малко мълчание, за да проникнем във вътрешното си царство? Нека го сторим. А за да подпомогна нашето мълчание, позволете ми да произведа един звук. Този звук е божествен звук. Той идва от един много специален инструмент, наречен пееща купа. Опитайте се да се настроите в хармония.

Мисля, че имахме едно мистично преживяване. Какво е въздействието на звука върху нашия вътрешен свят, върху съкровеното ни сърце, върху съзнанието ни? Този ден е бил изпълнен със суматоха за всички. Но накрая дойдохме на едно красиво място, точно зад най-голямата катедрала в София, в този красив дом на изкуствата. И след това трябваше да слезем по стълбите надолу. Това означава, че трябва да навлезем надълбоко в собствената си духовна наука. Най-вероятно сте доловили хубавия аромат. И тук имаме много добра компания – прекрасни картини от практически най-мистериозната част от света. И след това звукът оказа огромен ефект върху нашето съзнание. Всъщност именно това трябва да изследваме.

Въпросите за съзнанието – това е много важна тема. Ние, човешките същества, сме считани за хомо сапиенс – това означава интелигентни същества. Но понякога забравяме да прилагаме интелигентността си. Казва се, че максимум 5-10% от мозъчното съдържание използваме съзнателно. И дори тези 5% за каква цел? За всички възможни глупости. Въпреки че човешкият живот е много значим, много скъпоценна възможност. Древната наука йога казва, че е голяма рядкост да получиш човешко раждане. Има множество милиони различни видове форми на живот и накрая сме постигнали човешката форма. И това е много специален шанс, не просто да живеем като всички останали живи същества, и този специален шанс е съвършенството.

Но тогава трябва да попитам: какво е съвършенството в живота? Да постигнеш някакъв успех? Не е зле. Или да спечелиш от лотарията? Чувал съм, че понякога това е доста добра сума тук, но често виждате, че това съсипва онези, които са спечелили. Или да постигнеш нещо друго материално? Не пренебрегваме всички тези житейски нужди, но без значение на колко материални блага се наслаждавате, вътрешният покой и вътрешното удовлетворение са нещо различно. Всичко зависи от нашето съзнание. Може да си мислим: „Страдам прекалено много”, или да чувстваме: „Много съм щастлив”, ала това е твърде относително. Ако страдате, просто си помислете за страданията на всички живо същества на планетата Земя и вашето лично, частно страдание ще бъде много незначително. А когато се чувствам много щастлив, моето малко, лично щастие, сравнено с щастието на тази планета Земя, отново е съвсем незначително.

Затова можем да кажем, че дори обективната реалност е твърде субективна. Това, което е много скъпо за мен, е оскърбително за друг. Искам да слушам високо любимата си музика, но съседът ми е притеснен. Нещо е наслада за един, а страдание за друг. Живеем в свят на действия и реакции. Удовлетворяват ли ви тези две опции – действие и реакция? Може и да не сме кой знае колко доволни, но така стоят нещата: действаме и жънем резултата.

Но действието и реакцията са само два от аспектите. Нуждаем се от трети аспект и това е съвършенството. Действие – реакция – съвършенство. Третият аспект е много важен за нас, защото сме интелигентни хора, нали? А интелигентност означава да постигаш целите си. Постигнете духовните си цели!Leave a Reply