Archives

Calendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Prithvi (1)

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2017 вечер, София)

 

(продължава от предишния понеделник) 

Трябва да насочим своето съзнание. Да го стабилизираме и да намерим вътрешен покой. А най-добрата практика за постигане на такъв вътрешен покой е да слушаме божественото послание, да се молим за милост, да помним духовната си същност – и кое беше четвъртото? Медитацията беше четвъртото. Затова смиреното ми предложение за тази вечер е да слушаме божествените истории за Кришна.

Това е една книга от Бхактиведанта Нараян Махарадж, в която той дискутира някои аспекти от „Шримад Бхагаватам”. Ето една много важна тема: защо Кришна се спуска? Ние не сме удовлетворени от някакъв Бог, който се крие в Своето божествено царство; който е създал  света, а пък сетне не обръща внимание на творенията си. Не, нуждаем се от грижовен Бог, който не просто поставя началото на цялата система, но от време на време я и навестява. Той не ни е изоставил. Затова следва да се запитаме: каква е причината Всевишния да идва на Земята? Мисля, че това е много важна тема: защо Кришна се е спуснал в този свят?

Първата причина е, че Майката Земя, заедно с боговете, отишла при Брахма, вторичния творец. Притхиви му казала: „Наскоро четирите ми крака бяха счупени и не мога да вървя. Съпругът ми Дхарма, олицетворението на религията, който сега е в облика на бик, също не може да върви. Понастоящем има толкова много грях в този свят. И мъжете, и жените са като животни. Тъй наречените свети люде и санняси не спазват правилата на светия живот. Правят някакво изкуствено шоу, ала същевременно са винаги двулични. По този начин имаме толкова много проблеми. Моля те, спаси мен и моя съпруг!”

И така, Майката Земя била притеснена. Мисля, че това е описание на наши дни, макар да се е случило доста отдавна. Изглежда все същата история се повтаря през цялото време. Има нещо хубаво в началото, което постепенно се покварява. Тогава богинята на планетата Земя, Притхиви, дошла при Брахма за съвет.

„Брахма много се обезпокоил и отишъл заедно с Притхиви и боговете на брега на Млечния Океан. Там започнал да извършва арадханам, медитация върху Гарбходакашайи Вишну. В своя транс той чул отговора на Бога: „Вече знам за всички тези проблеми. Върховният Господ, Кришна, знае всичко и скоро ще се спусне. Всички богини трябва да дойдат в облика на земни жени в Гокула Вриндавана и Матхура, а всички богове – в облика на гопали и Ядави. Кришна ще се появи съвсем скоро.” Това е една от причините за идването на Кришна.

И така, ако има твърде много проблеми в този свят, можете да очаквате появяването на Върховния Бог. В началото на 20ти век Бхактивинод Тхакур, наблюдавайки условията на Земята, политическата ситуация и т.н., казал: „Ах, този свят е толкова полудял, че само някой аватар може да помогне!” Не зная какво би казал, ако можеше да погледне света сега. Навярно: „О, нуждаем се от двойна инкарнация.” Така че когато има проблеми, можем да очакваме от един състрадателен Бог да дойде да ни спаси. Той не би казал: „Ами, сами сте си създали проблемите – сега преглъщайте ги.” Не, в „Гита” е казано: „Със състрадание ще се появя в сърцата им и ще им дам трансценденталното знание, чрез което могат да дойдат при Мен.”[1]   

 (следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 10.10-11Leave a Reply