Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Vasudeva-Devaki-Krishna

(от лекция на Свами Тиртха, 5.09.2015 вечер, София)

(продължава от предишния петък) 

Най-сетне Деваки заченала с Кришна. И това се случило по много, много необичаен начин. Защото преди всичко божественото появяване се породило в ума на бащата Васудева. Умът и съзнанието му били озарени от Божието присъствие – той сякаш засиял с блестяща аура. Така че моля ви, мои скъпи братя, ако искате да станете бащи, най-напред се озарете! Божественото зачатие трябва да се случи първо в съзнанието ви. Е, не мога да обещая, че ще родите божествен син. Но поне самите вие ще просветнете. Разбира се, синът или дъщерята са дар от Бога. Казва се, че всяко новородено бебе е доказателство, че Господ не се е отказал от надеждата си в човечеството. Щом нови души идват на тази планета Земя, значи Бог има надежда.

И така, всичко отначало се случило в съзнанието на Васудева, той бил озарен от божествена мъдрост, сила, присъствие. Сетне изведнъж тази божествена искра преминала у жена му. Тя също сякаш била обляна, проникната от това божествено присъствие. Това е нещо много специално – най-накрая, след толкова дълго време, тяхното духовно желание се сбъднало. Те искали да имат Кришна за свой любим син. Трябвало да преминат през това толкова трудно отречение в миналото по собствена воля; а в настоящия живот били принудени от обстоятелствата да приемат трудностите. Въпреки всичко, никога не се отказали от надеждата, че ще посрещнат свидния си Бог като свое дете.

‘Conception’ има две значения: едното е „разбиране” – когато проумяваш концепцията. А другото е да заченеш дете, „зачатие”.

А когато настъпил моментът Кришна да се появи, макар да имало толкова много проблеми във вселената, както и на планетата Земя, всичко започнало да се променя. Кришна се появил на осмия ден след пълнолуние – тоест на намаляваща луна. На пълнолунието се е появил Баладев, а Кришна дошъл при намаляваща луна. Но казват, че непълната луна сякаш се изпълнила. Дори съзвездията започнали да се променят. Навред започнали да се явяват всякакви благоприятни знаци. Това показва, че дори природата искала да служи на божествената лила при появяването Му на тази планета Земя. Ако целта на полубоговете е да подпомагат мисията на Кришна, природата също помага. И трябва да ви кажа, че лично за мен това е един от най-пленителните моменти от цялото това събитие – че дори неодушевената природа започва да се променя от желание да служи. Затова молитвата ми е: ако това желание да служа се надигне в сърцето ми, може би аз също ще се променя! Вие искате ли да служите, да помогнете на този божествен план да се прояви на планетата Земя? Да! Тогава нека се оставим да бъдем променени – да ни се случат личните, частни чудеса. Искате ли да сте част от тези чудеса? Тогава моля ви, елате!

Религия означава вярна настройка. Религията не е сляпа вяра. Не е обществен навик или някаква национална традиция. Не, религия означава правилна настройка. Виждате, дори природата започва да се настройва спрямо Божията воля. В това е нашата надежда – че ако имаме желанието да се включим в това божествено служене, промяната ще се случи и с нас.

И тогава най-сетне Кришна се появил. След божественото озарение на бащата и сетне споделянето на божественото присъствие с майката, Той се появил. Появил се в цялото си божествено великолепие – с четири ръце, прекрасни накити, корона и какво ли не. Нима това не е изненада за една майка? „Какво става? Какво необичайно рождение! Четири ръце! Да не би синът ми да е деформиран!?” Да, Той не е нормален, Той е свръхнормален.

Представете си този миг, в който божественото докосва човешкия свят. Ние трудно можем да стигнем до духовното царство, но Той може да дойде както Му се харесва. Празнуваме деня на появяването на Кришна веднъж годишно, ала в действителност трябва да се докосваме до това преживяване ден след ден. Трябва да установим тази връзка и да я живеем ден след ден.

Васудева и Деваки, тази толкова решителна и божествена двойка, имали желанието да поканят Бога за свое дете. И извършили такава сурова жертва, за да постигнат целта си. Казва се, че жертвата е начинът за постигане на духовните цели. Тяхната посветеност, тяхната медитация и тапася се случили много, много отдавна – когато хората били повече способни да изпълняват подобни предизвикателни задачи. В днешно време ние действително нямаме способностите да извършим такава сериозна жертва. При все това, жертвата е пътят. Какъв вид жертва можем да предложим? Ягя, санкиртан-яга. Киртан означава „възхвала”, сам означава „заедно”. Значи да славим заедно. Обаче сам означава също и самяк, „съвършен”. Така че съвършенството на киртана е прославата на светите имена. Съвършенството на арадханам, съвършенството на служенето, на обожанието – това е санкиртан.

Така че ако искаме да призовем Кришна да се появи в нашия живот, смирено ви каня да се присъедините към ягята, към жертвата – да прославяме Върховния Бог и Неговите обични чрез възпяване. Защото съвършенството, което хората са могли да постигнат в предишните епохи чрез ритуали, обожание или медитация, в тази епоха е свободно достъпно чрез възпяване на светите имена. Нека окъпем Бога в млякото на своя живот и в маслото на любовта си. Това е същината, която можем да дадем. Това прави живота ми пълен и аз никога не изоставям надеждата, че Той ще дойде и ще ме прегърне.

 

 Leave a Reply