Archives

Calendar

April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
69502259_10157508851470489_2908476982981296128_o

(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2016 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник) 

„Дхрува Махарадж искал бащиното си царство и затова се заел с предано служене към Бога. После накрая, когато бил напълно пречистен, той оказал да приеме каквато и да било материална благословия от Бога.”[1] И така, като следвал много стриктно и посветено напътствията на своя духовен учител, най-сетне Бог Вишну се появил пред него. Тогава Дхрува казал: „О, аз се молех за стъкълца… А накрая постигнах Твоя даршан, можах да Те срещна!” Така той незабавно осъзнал, че материалните облаги са съвсем незначителни в сравнение с божественото присъствие.

„По подобен начин и Гаджендра се намирал в беда и се молел на Кришна за закрила, след което станал чист предан.” Така че има много примери за велики светци, които в началото имали някакъв вид материални желания, амбиции и т.н, обърнали се към Бога и намерили удовлетворение. „Точно както мъдреците в Наимишараня – великата гора на освобождението. Мъдреците били любознателни и задавали въпроси на Сута Госвами за Кришна. Така, имайки общуване с чист предан, те самите също станали чисти предани. Това е начинът човек да се извиси. В каквото и състояние да се намира, ако има късмета да общува с чист предан, той много бързо се издига до нивото на второкласен или първокласен предан.”

И така, това е нивото на начинаещия. Няма значение каква е мотивацията ни – дали е малко страдание, дали е малко недостиг – ако по някакъв начин се свържем и заживеем в общуване с чистите предани, това ще ни помогне и ще подобри живота ни. Дори имайки предвид, че духовният ни напредък е дълго пътуване, то започва с първите крачки. Защо да се колебаем да направим тези първи крачки? Нека се посветим на този красив процес, бхакти. Защото дори да сме начинаещи, новодошли в тази школа, ние сме големи късметлии, благословени сме. Защо? Защото Кришна харесва новодошлите. Не, че не харесва тези, които отдавна са там, но е по-щастлив да посрещне някой нов.

Точно както в едно семейство. Винаги с голямо нетърпение и радост посрещаме нов член в семейството. Първото дете приветствате с пламенно желание. Второто посрещате също с голямо нетърпение. Когато не щеш ли шестимата госвами се появят в живота ви… тогава се чувствате благословени. Това е което ни обвързва с очакването. Затова се казва: едно дете е добре, две деца е още по-добре, а три деца в семейството са минимумът.

По същия начин, в нашето духовно семейство ние през цялото време много се радваме на новодошлите. Защото те внасят нов смисъл в живота ни. Каквото съм придобил, каквото съм насъбрал в този живот – то е за тях. Така цялата система става ползотворна. Защо? Защото в края на краищата, много е просто: трябва да живеем за някого, не за себе си. Да живеем за другите. И ако по някакъв начин сме въвлечени в подобен тип духовни взаимоотношения, това е голямо щастие, голяма благословия за нас.

В същото време началото на духовния живот е изпълнено с ентусиазъм, много е божествено – за да ни разкрие красотата и перспективите на процеса. По-нататък е нужно малко повече да се квалифицираме, за да поддържаме първоначалния си начин на мислене. И може в началото мотивацията ни да е била нещо съвсем простичко и обикновено, ала по-късно, когато мъничко се попречистим, ще сме способни да откриваме все по-фина и по-фина мотивация. Това е духовен напредък – да можем да чувстваме все нов и нов вкус в култивирането. Затова се молим, затова се стремим да следваме нашите медитации – за да пречистваме съзнанието си и също, за да поддържаме този стандарт. Ако умът ни е пречистен, той ни става добър приятел. Ако умът ни не е пречистен, ще ни създава големи проблеми. Но за щастие, можем да превърнем и ума си в преданоотдаден и тогава автоматично ще можете да общувате с ваишнава, който ще ви дава само добри съвети.

Това е нашата надежда – да се усъвършенстваме от нивото на начинаещи. Обаче без да започнем, няма как да стигнем до степените на практикуващ и съвършен. Затова не се притеснявайте! От нас не се очаква да започнем процеса от края. А с лекота можете да започнете от началото.

(следва продължение) 

[1] „Нектара на предаността”, Глава 3Leave a Reply