Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
candle

Въпрос на Дамодар: Имам един практически въпрос. За да го задам ще разкажа една история за Шрила Прабхупада. Един от учениците му шетал около него и по някакъв начин, без да иска, настъпил неговото дхоти. Започнал да се извинява: “Моля те, Прабхупад, прости ми, че ти настъпих дхотито!” А Прабхупад казал: “Няма значение! Ако си толкова вглъбен в служенето към Кришна, и върху главата ми можеш да стъпиш.” Та моят въпрос е как да развием такова силно желание да служим, така че всичките ни страхове да ни напуснат?

Тиртха Махарадж: Готви всеки ден супа! Практичен въпрос – практичен отговор. Тогава ще видиш.

Имаме една преданоотдадена, която през последните десет години всяка седмица прави торта за бхактите, всяка седмица! Въпреки че ходи на работа, има си семейство, заета е както всеки друг, но без никой да я моли, да я принуждава или да й напомня, тя просто донася торта всяка седмица на събирането. Междувременно здравето й се влоши, разви диабет. Което означава, че не може дори да яде от тортите. При все това продължаваше да ги прави! Това е служене. Тези сладкиши се превърнаха в задължителна част от седмичните срещи. Като че са дар Божий, просто си ги има, като въздуха. И никой не я възхвалява, никой не й се моли: “О, моля те, можеш ли да направиш това?” Това е нейно установено служене, с години! И аз съм много щастлив, че бхактите го забелязаха; това е неизменна заетост в служене на ваишнавите. И когато някой от бхактите има рожден ден, тя не прави само обичайната торта, а още една за празнуващия. Ако са двама рожденици – две допълнителни.

Ето за това говоря: Бхакти Йога определено е мистичен процес, но трябва да сме практични в нашия подход. И не бива да избягваме възможностите за служене. Защото ако днес не сготвиш супата, никой не знае дали утре ще може да я сготвиш или не. Нали така? Може теб да те няма, а може да няма кой да приеме храната, която поднасяш. Затова трябва да се отнасяме много сериозно към своето настроение на служене. Не бива да се скатаваме от служенето или да го вършим така, че: “Другите също да имат възможност да се възползват от благодатното служене вместо мен.” Не, трябва да сме много решени да служим.

Знаете какви са изискванията за преданото служене. Има две квалификации. Кои са те, имате ли представа? Как служенето се превръща в предано служене? Дамодар?

Дамодар: С преданост.

Тиртха Махарадж: Да, това е единият елемент – да го правим от сърце и душа. А другият?

Према: Трябва да ни е дадено.

Тиртха Махарадж: Да. Трябва да е по заръка. И така, ако получите заръка и я изпълните от сърце и душа, тогава това е предано служене. Затова винаги оставайте под напътствие, под благословия можем да го наречем с други думи. И запалете свещта си от двата края.

И така, как служенето става предано служене; винаги действайте по заръка и под благословия, и го вършете старателно, влагайки най-доброто от себе си.Leave a Reply